Равносметката: Победителките на сезон 2012



18-10-2012 22:45 | Мара Калчева

Сезон 2012 върви към своя край, но вече може да направим и някои изводи. Ето кои тенисистки спечелиха най-много титли. Резултатът е напълно логичен – победителките са четирите състезателки, които заемат първите четири места в световната ранглиста плюс „Принцесата на клея” Сара Ерани.


СЕРИНА УИЛЯМС – 6 ТИТЛИ

 

След успешното лято на 2011 г. Серина дълго навлизаше в сезона, като позволи на Виктория Азаренка да царства необезпокоявана по кортовете на света. Но през април американката демонстрира на какво е способна, като спечели турнира на клей в Чарлстън.

През май Серина се оказа най-приспособима към необичайната синя настилка в Мадрид. По-малката от сестрите Уилямс допусна провал на „Ролан Гарос”, но се върна триумфално на Уимбълдън, като спечели своя 14-и топ турнир.

После прекъсна лятната си победна серия на турнирите в Станфорд. Но мина като танк през опонентките си на Олимпийските игри в Лондон и на US Open.


ВИКТОРИЯ АЗАРЕНКА - 6 ТИТЛИ

Може да разделим условно на три части сезона на първата ракета в света. Тотално тя доминираше в първата половина, формата й спадна в навечерието на „Ролан Гарос” и настъпи двувластие със Серина Уилямс през втората половина на годината.

На старта белорускинята наистина изглеждаше великолепно. Тя спечели в Сидни в навечерието на Australian Open, разгроми Мария Шарапова във финала на австралийския турнир от Големия шлем, а след това затвърди своето превъзходство в Доха и Индиън Уелс.

От май до септември на сметката на Азаренка влязоха три загубени финала (в Щутгарт, Мадрид и Ню Йорк), но в Азия първата ракета на света показа на съперничките колко струва и взе титлата в Пекин. С явно превъзходство Вика победи в Линц и се готви в отлично настроение за Заключителния шампионат на WTA в Истанбул.


САРА ЕРАНИ – 4 ТИТЛИ

 

Сезон 2012 беше приказен за италианската тенисистка. Четирите титли на сингъл са точно два пъти повече отколкото Сара е спечелила за цялата си предишна кариера (ако не смятаме осемте победи на двойки заедно с Роберта Винчи).

 Всички трофеи Ерани спечели на клей. През март тя надделя в италианското дерби срещу Флавия Пенета на финала в Акапулко. После прегази Доминика Цибулкова в Барселона. В началото на май Ерани удържа третата си победа – на финала в Будапеща сломи рускинята Елена Веснина.

А след фееричния „Ролан Гарос”, на който италианката стигна до финал, спечели още една титла – в Палермо.  Разбира се, пак на клей. Нивото на турнирите не ни позволява да наречем Сара „Кралицата на клея”, но напълно й подхожда прозвището „Принцесата на клея”.


МАРИЯ ШАРАПОВА - 3 ТИТЛИ

 

За „Кралица на клея” този сезон можем да признаем Мария Шарапова. Рускинята изпусна три финала поред на най-големите турнири на твърда настилка в началото на годината (Мелбърн, Индиън Уелс, Маями), но със започването на сезона на клей явно си върна самочувствието.

Мария първо удържа важна от психологическа гледна точка победа над Азаренка на финала в Щутгарт, а после се справи с китайката Ли На в Рим. Великолепен завършек на тази серия стана дългоочакваната победа на „Ролан Гарос”, където Мария оформи кариерен Голям шлем.

После дойдоха още два загубени финала (Олимпийските игри в Лондон и турнира в Пекин), но на Заключителния шампионат на WTA в Истанбул Шарапова може да заеме еднолично третото място в класацията по титли за 2012 г. Тази задача е напълно по силите й.


АГНИЕШКА РАДВАНСКА - 3 ТИТЛИ

 

Това е най-добрият сезон в кариерата на Агниешка Радванска. Но той е като двете страни на медала. Полската тенисистка имаше всички шансове да стане първа ракета в света и за първи път в живота си игра на финал от Големия шлем. Но от друга страна, тя не изпълни нито една от големите си цели. А сега дори загуби и теоретичния шанс да завърши като №1 на годината.


Все пак три титли не са никак лош резултат. Първата победа беше в Дубай срещу германката Юлия Гьоргес. После дойде триумфът в Маями (засега най-сериозната победа в кариерата на Агниешка) и титлата на клей в Брюксел.
Любопитно е, че Радванска е печелила на клей само веднъж до този момент – в далечната 2008 г.


Равносметката за нея е – две титли на твърда настилка и една на клей. От първата петица на настоящата класация с подобно разнообразие може да се похвали само Серина Уилямс, която спечели на три вида покритие (а даже и на четири вида, ако включим и специфичните характеристики на синия клей в Мадрид).


След като завършат турнирите в Москва и Люксембург в календара на тенисистките остава да се разиграят само титлите в Истанбул и София. В тези два града ще стане ясно коя от водещите състезателки е №1 за 2012 г. по броя на завоюваните трофеи.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини