Какво да очакваме от битката на осемте



23-10-2012 08:17 | Мара Калчева

Заключителният шампионат на WTA в Истанбул (WTA Championships) е петото по престиж събитие през сезона в световния тенис след турнирите от Големия шлем. Но като отчитаме, че често на тези шампионати се разиграва и първото място в световната ранглиста за сезона, важността на този шампионат нарадства значително.  Дори на фона на вървящите паралелно турнири на АТР.


За първи път турнирът се провежда през 1972 г. в американското градче Бока Ратон (Флорида). Шампионка става местната любимка Крис Евърт, налагайки се на финала над австралийката Кери Мелвил Райд. От тогава надпреварата сменя девет пъти мястото на своето провеждане.


От 2011 г. правото да приеме осемте най-силни тенисистки на планетата получава Истанбул. Мачовете вървят в спортния комплекс Sinan Erdem Dome, чиято централна арена побира петнадесет хиляди зрители.


Форматът на състезанието т години остава един и същ: осем тенисистки на две групи провеждат кръгов турнир. По две най-добри състезателки от група влизат на полуфинал и идва ред на решаващия мач за титлата.

Впрочем, от 1984 до 1998 г. финалът на WTA Championships се провежда в пет сета. Рекорд по победи на турнира държи легендарната Мартина Навратилова, която завоюва осем титли и още шест пъти играе на финала.


Сред действащите тенисистки два пъти е печелила Серина Уилямс. Освен американката, от участничките на предстоящия турнир победен опит имат рускинята Мария Шарапова и чехкинята Петра Квитова. Миналия сезон Петра спечели на финала срещу Виктория Азаренка от Беларус още с първото си участие в шампионата.


В настоящия сезон Азаренка оглавява Червената група, в която влизат още Серина Уилямс, германката Ангелик Кербер и китайката Ли На. Стана така, че в една група се събраха двете тенисистки, които демонстрират в момента най-ефективната и мощна игра.

 

През 2012 г. Виктория и Серина спечелиха по шест турнира, но статистиката от мачовете помежду им е 10:1 в полза на американката. Все пак, последният двубой между Азаренка и Уилямс на финала на US Open, вдъхва надежда у феновете на белорускинята, която по нищо не отстъпваше на легендарната си съперничка.

На фона на това епично съперничество малко се губят фигурите на Ангелик Кербер и Ли На. Въпреки че те могат да се намесят в борбата на фаворитките. Германката е единствената от участничките, която има баланс в двубоите си срещу Серина – 1:1.

От друга страна, Кербер загуби от Азаренка и двете си директни срещи, а в двубоите срещу Ли На отстъпва с 1:5. Китайката играе добре срещу Виктория (статистиката на преките им двубои е 4:4), но пък отстъпва в пет от шестте си мачове срещу по-младата от сестрите Уилямс.

 

В тази група основната борба, безусловно, ще се води между Уилямс и Азаренка. Но никой не знае тавана на възможностите на Кербер, а Ли На разбира отлично, че 2012 г. може да се окаже нейната лебедова песен в професионалния тенис и затова ще се постарае да се изяви в най-добрата си светлина.

 


Голямата фаворитка в Бялата група е Мария Шарапова.
Рускинята, която спечели три турнира през 2012 г., има предимство в директните двубои над всички в групата: Агниешка Радванска,  Петра Квитова и Сара Ерани.

От друга страна, и трите си победи през сезона Мария спечели на клей, а над нея още виси като дамоклев меч амбицията да се бори за първото място в ранглистата на WTA в края на годината.

 

В сметката на Агниешка Радванска също има три титли през сезона, но през есента полякинята леко се отпусна. Тя отстъпва на Шарапова в директните мачове с 2:7, а на Квитова – с 0:3, и води само на Ерани с 5:1. Вероятно целта да завърши отлично най-добрия сезон в своята кариера може да се окаже извън нейните сили.

Що се отнася до Квитова, то преди една година тя изглеждаше непобедима на турнирите в зала, а специалистите предричаха на младата чехкиня доминация в женския тенис. След 12 месеца Петра не изглежда фаворитка даже в своята група.

През 2012 г. чешката състезателка спечели два турнира. Тя води в преките двубои на Радванска и Ерани с по 3:0, но отстъпва на Шарапова с 2:4. Плюс това Петра трябва да има наум, че ще играе и на финала на Фед Къп, където ще трябва да защитава титлата на чешкия отбор.


Сара Ерани проведе великолепен сезон, но на пръв поглед изглежда като аутсайдер в Бялата група. Да, но тя спечели четири турнира, макар и само на клей. На твърда настилка италианката играе отлично. Доказателство за това са четвъртфиналът на Australian Open и полуфиналът на US Open.


Допълнителен фактор срещу Сара е статистиката в преките мачове срещу съперничките: 0:1 с Шарапова, 1:5 с Радванска и 0:3 с Квитова. Не трябва да забравяме, че Ерани трябва да играе и на двойки заедно с Роберта Винчи, където се явява фаворит. Сара може да покаже най-добрата си игра именно в състезанието на двойки.


Осемте най-силни тенисистки през сезона облякоха вечерните си тоалети на официалното откриване в Истанбул. А от първия ден ни очакват завладяващи битки. Залогът е шампионската купа от много престижен турнир и вероятно лидерството в ранглистата в края на сезона. Със сигурност ще бъде интересно.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини