Браво, Виктория!



27-10-2012 13:24 | Мара Калчева

Четвъртият ден на заключителния WTA турнир в Истанбул разплете интригата в групите. След мача Шарапова – Стосър, който не решаваше абсолютно нищо, се заредиха двубоите, които определиха полуфиналистките.

Виктория Азаренка, Ли На, Агниешка Радванска и Сара Ерани, които имаха по една победа и една загуба до този момент, трябваше да играят вабанк в опит да влязат в златната четворка.

Но и първият мач от деня между Мария Шарапова и Саманта Стосър предложи интрига, която нямаше отношение към шампионата в Истанбул. Работата е там, че до края на миналия сезон австралийката отстъпваше на рускинята с 0-8 в личните двубои. Преди година в Истанбул Мария не беше в добра форма и не успя да удържи натиска на Сам. На клея в Щутгарт Шарапова измъкна с огромен зор 6:7(5), 7:6(5), 7:5 над Стосър, но през есента в Токио австралийката се наложи.

Така че в петък Мария Шарапова отново се беше наострила за реванш. Имаше и още един фактор – при загуба рускинята губеше всякакви шансове да стане №1 в света, независимо от изхода на мача Азаренка – Ли На.

Оказа се, че Саманта Стосър не е готова за сериозна борба. Тя започна мача с двойни грешки и се впусна в безогледно рискован натиск. Единственото, което Шарапова трябваше да направи, е да удържа в играта на скорост. Така се стигна до 6:0, 6:3 в полза на рускинята. Мария влезе в полуфинал с максимален резултат от три победи.

 В другите два мача се разиграваха визите за полуфинал. Феновете очакваха оспорвана борба и не бяха разочаровани. Макар че предложеното от тенисистките качество на тениса не беше от най-висока проба.

Агниешка Радванска трябваше да проведе двубоя със Сара Ерани по друг начин – по-агресивно и на скорост, както го направи на много турнири през сезона, в това число на победния в Маями и на Уимбълдън. Но както призна по-късно полската тенисистка, в нейната кариера за първи път й се наложи да играе интензивно три дни поред без никакво време за почивка.

В личните двубои Агниешка уверено доминираше над Ерани с 5-1, като на последния им мач в Мадрид практически не забеляза съперничката си – отнесе я със 6:0, 6:1.

Италианката също беше уморена в Истанбул, макар че е пословична нейната издържливост и търпение в оспорвани мачове. Получи се неособено скоростен тенис, нетипичен за състезателки от Топ 10 на ранглистата. Геймовете се точеха по 10 минути и повече. Атакуващите удари бяха рядкост.

Така се стигна до 6:7, 7:5, 6:4 в полза на Радванска за 3 часа и 29 минути игра, което е рекорд по продължителност на турнира. Предишният – 2 часа и 24 минути – е от финала през 2007 г., когато Жюстин Енен победи Шарапова с  5:7, 7:5, 6:3.

Полякинята влезе на полуфинал, но можем само да й съчувстваме, защото днес ще срещне добре отпочиналата Серина Уилямс. „Искаше ми се да съм в най-добра форма за мача със Серина, но въпреки това съм щастлива, че успях да победя в маратона над Ерани и за първи път в моята кариера да се класирам за полуфинал на Заключителния турнир”, призна Радванска.

В контраст на мъчителния тенис, който ни предложиха италианката и полякинята, мачът между Виктория Азаренка и Ли На стана динамичен и зрелищен. Последните два пъти тази година Вика побеждаваше китайката, но и двата й успеха в Сидни и в Мадрид дойдоха трудно след трисетови битки. Балансът в личните срещи между съперничките беше 4-4 и отразяваше нивото на тенисистките в последните години.


В Истанбул този петък Виктория беше заложила не само мястото си в четворката, но и лидерството в световната ранглиста. На старта на мача белорускинята очевидно играеше нервно и загуби своето подаване. Китайката изглеждаше спокойна и играше отлично на скорост, като рано удряше топката и атакуваше остро.

При 4:4 Ли На се възползва от неособено острата игра на съперничката, направи брейк, но не можа да затвори сета заради убийствената защита на Виктория – 5:5. Стигна се до тайбрек и в него Азаренка не сгреши, като действаше прецизно и в защита, и на сервис – 7:6(4).

Във втория сет след началната размяна на пробиви Виктория превърна в свое главно оръжие защитата. Тя увеличаваше разликата в резултата и за броени минути направи два брейка – 4:1 и 5:1. Само отпускането й на финалната права помогна на китайката да избегне разгром в сета – 6:3.

"Много се гордея с това, което направих тази година – да спечеля турнир от Големия шлем, бронзов медал от олимпийските игри, да стана №1 в ранглистата и да завърша сезона като лидерка. Но чувствам, че сега не е време за равносметки.

"Турнирът в Истанбул още не е завършил и трябва да се фокусирам на предстоящите мачове. Много важно е да не се главозамайвам. Има време да празнувам победите и след края на сезона”, коментира трезво Виктория Азаренка след победата над Ли На.

И така, Азаренка постигна поредната си цел – завърши годината като №1 в света. Браво!

Но в своята група Вика е втора след Серина Уилямс. А това означава, че днес й предстои люта битка с Мария Шарапова за място на финала. Очертава се поредният значим мач в техните лични срещи. Според статистиката, Азаренка води със 7-4, като четири от последните пет двубоя бяха финали.


автор: Андрей Романюк

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини