Десетте топ сезона в кариерата на Серина



04-11-2012 11:12 | Мара Калчева

Победата на Серина Уилямс в Заключителния шампионат на WTA в Истанбул тази година беше великолепен завършек на още един успешен сезон за американската тенисистка. По този повод коментаторът на ESPN Рави Убха анализира десетте най-успешни сезона в кариерата на по-малката от сестрите Уилямс.


С победата над Мария Шарапова във финала на Заключителния шампионат на WTA Серина Уилямс завърши на практика перфектната втора част от сезон 2012 г. Американката стана втората тенисистка след Жюстин Енен, която успя да вземе седем титли в един сезон, а процентът на победите й  - 0,935 също е втори резултат в историята на женския тенис от 1990 г. до днес след този на Енен.

Беше ли обаче 2012-а най-добрата в кариерата на Уилямс? За да отговорим на този въпрос трябва да припомним десетте най-успешни сезона на Серина.

 

10.  2011 година, 22 победи : 3 загуби, 2 титли (0 от Големия шлем)
Уилямс не сполучи да вземе титла от Големия шлем, но е впечатляващо, че се върна на корта след като едва не загуби живота си от тежко заболяване. „Бях на ръба на смъртта”, спомня си Серина, на която лекарите откриха съсиреци кръв в белите дробове (белодробна емболия). Въпреки това американската тенисистка беше на косъм да спечели голям турнир. Тя отстъпи във финала на US Open пред австралийката Саманта Стосър.

 

9.  2005 година, 21:7, 1 титла (1)

Болести, травма на рамото и най-вече контузия на глезена ограничиха участието на Серина в този сезон само до десет турнира. Плюс това тя допусна и поражение от тенисистка, която е едва №127 в света. Но Серина триумфира в Мелбърн, където на полуфинал спаси три мачбола срещу Мария Шарапова, а след това се справи и с Линдзи Дейвънпорт.

 

8.  2007 година,  35:10,  2 титли (1)

Паметни от този сезон са два факта – поражението на Уилямс от Жюстин Енен и триумфът й на Australian Open. Три пъти на турнирите от Големия шлем белгийката побеждаваше Серина – в Париж, Лондон и Ню Йорк. Въпреки това в Мелбърн, в отсъствието на Енен, американката спечели драматично титлата.

 7.  2008 година,  44:8, 4 титли (1)

Дългоочакваната титла от Големия шлем падна в ръцете на Серина в Ню Йорк. В другите топ 4 турнири американката бе спряна – от Йелена Янкович в четвъртфинал на Australian Open, от Катарина Среботник в трети кръг на „Ролан Гарос”, от собствената си сестра Винъс Уилямс във финала на Уимбълдън. Но в решителния мач на US Open Серина преодоля съпротивата на Янкович и заедно с титлата, си върна временно лидерската позиция в световната ранглиста при жените.

 


6. 1999 година,  41:7, 5 титли (1)

Оттук започна всичко. 17-годишното момиче спечели своя първи турнир от Големия шлем, като надигра последователно на US Open четвъртата в света Моника Селеш, втората – Линдзи Дейвънпорт и първата – Мартина Хингис.
„Срещу този сервис... нищо не можеш да направиш!”, оплака се след финала Хингис. Изминаха години, а подаването на Серина си остана същото поразяващо оръжие. В този сезон Серина Уилямс направи по-голямо постижение, защото само два пъти в кариерата си тя събира пет титли на WTA.


5. 2010 година, 25:4, 2 титли (2)

Травма на крака принуди Серина да пропусне втората половина на сезона.  В Париж не успя да реализира мачбол срещу Саманта Стосър и в крайна сметка загуби. Това беше пасивът й през този сезон. Но в актива си тя записа пета победа в Мелбърн и отлично представяне на US Open, където не даде нито сет на съперничките.

 

4. 2009 година, 50:12, 3 титли (2)

Това е най-богатият на събития сезон за Серина. Не само защото на US Open вдигна скандал на съдия, който отсъди в нейна вреда.

Серина отстъпи на Виктория Азаренка на Australian Open, но белорускинята бе принудена да се откаже заради здравословен проблем. В следващия кръг Светлана Кузнецова твърдеше, че ако организаторите пуснат подвижния покрив над корта заради невероятната жега, тя ще победи страшната американка. Все пак спечели Уилямс. А Кузнецова взе реванш на „Ролан Гарос”, като надделя в трисетов трилър. След месец Уилямс съумя да се възстанови, да спаси мачбол в полуфинала на Уимбълдън и да триумфира накрая.


3. 2012 година 58:4, 7 титли (2)

Не беше най-успешната първа половина на сезона. Затова пък във втората половина Серина беше направо неудържима. Травмата на глезена не позволи на американката да се реализира на Australian Open, а на "Ролан Гарос" удари дъното, като отстъпи в първи кръг на Виржини Разано.

Но след това Уилямс започна да работи с треньора Патрик Муратоглу. В резултат записа 31 победи и само 1 загуба във втората част на сезона. След Уимбълдън тя даде на съперничките едва три сета.

Серина със златния олимпийски медал в Лондон 2012


2. 2003 година, 38:3, 4 титли (2)

Уилямс продължи своята доминация в женския тенис, която започна през 2002 г. Тя спечели първата си титла на Australian Open, оформи така наречения Serena Slam. Но това й коства огромни усилия.

В първи кръг тя се справи не без проблеми с Емили Луа. На четвъртфинал успя да се измъкне от Ким Клайстерс, губейки с 1:5 в третия сет. А във финала надви Винъс. Това беше четвъртият поред „семеен” финал на турнирите от Шлема.

Серина започна сезона със серия от 21 победи, а на Уимбълдън взе още една титла. Въпреки това на „Ролан Гарос” отстъпи на Жюстин Енен, а след турнира пропусна втората половина на сезона заради травма на коляното.

Но истинската трагедия за тенисистката се разигра през септември, когато нейната най-голяма сестра Йетунд Прайс бе застреляна случайно на улицата при престрелка в Калифорния.

„Това беше най-тежкият момент в живота ми. Дълго време не можех да изляза от депресията”, спомня си Серина шест години след трагедията.

 

1. 2002 година,  56:5, 8 титли (3)
Върхът в кариерата на Серина Уилямс. Никой не можа да я спре на Уимбълдън, US Open и "Ролан Гарос". Да, точно в Париж, американката спечели своя първи и засега единствен трофей от Откритото първенство на Франция.

Снимка с трофея от „Ролан Гарос”


Единствената причина, заради която Серина не можа да оформи „Голям шлем” през този сезон, е досадната травма на глезена, която получи на загряващия турнир преди Australian Open. По нивото на своя тенис американката беше с класи над конкуренцията.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини