Откритията на сезона в мъжкия тенис



09-11-2012 21:07 | Мара Калчева

Ако не смятаме тенисисти като Милош Раонич (откритието на миналия сезон, който продължава да прогресира устремно) и Томи Хаас (ветеран, който беше топ-тенисист и преди 12 години), има пет играчи, които наистина могат да бъдат определени като откритията на 2012 г. :


1. Йежи Янович (Полша, 21 г., №26 в света, 2011 г. - №221 в ранглистата на АТР) - 1 финал на АТР турнир през 2012 г.
Подвизите на полския тенисист са още пред очите ни, защото ги направи миналата неделя в парижкия спортен комплекс „Берси”. Янович стана единственият представител на втората стотица от световната ранглиста, който достигна финал на турнир от сериите „Мастърс” и също първият непоставен финалист на BNP Paribas Masters от 2003 г. до днес.

Янович е финалист на US Open 2007 и "Ролан Гаррос" 2008 при юношите. Притежава мощен сервис и удивителна гъвкавост за своя ръст от 203 сантиметра. Той мечтае да влезе един ден в Топ 10 на света.

 

2. Мартин Клижан, Словакия, 23 г.,  №29 в света (117), 1 титла
До този сезон Мартин Клижан се споменаваше по два повода – победата му на юношеския „Ролан Гарос” през 2006 г. и неочакваното обвинение за допинг срещу него от Рафаел Надал, направено пет години по-късно. Този сезон всичко се промени.

Оказа се, че високият словашки тенисист левичар е отличен играч. Мощен, издръжлив, умен, с невероятен характер. В това се убедиха на US Open Жо-Вилфред Цонга и Жереми Шарди. А две седмици по-късно феновете в Санкт Петербург видяха с очите си колко добър е Клижан.

Словакът спечели титлата на St. Petersburg Open и обеща да се върне там след година вече като играч от Топ 20 на света. АТР му присъди званието „Дебютант на годината”.


3. Давид Гофен, Белгия, 21 г.,  №45 в света (№174)

Представителят на новото поколение белгийски тенисисти се прочу на „Ролан Гарос”, като победи на старта чеха Радек Щепанек, а в четвърти кръг изпоти и самия Роджър Федерер.

На Уимбълдън младият белгиец стигна трети кръг, след което вече никой не се съмнява в неговите способности.

Към края на сезона Давид леко се отпусна, но това не е чудно щом като няма опит с редовни участия на най-големите турнири в света. Още сега много специалисти считат Гофен за един от най-обещаващите играчи на новото поколение.

 

4. Маринко Матошевич (Австралия, 27 г.) - №49 в света (№203). 1 финал на АТР турнир през 2012 г.
Матошевич нямаше самочувствие на звезда, но успешният старт в сезона му даде солидна доза увереност в собствените възможности. В Делрей Бийч Маринко стигна финал, а през лятото на турнира в Лос Анджелис беше полуфиналист. Във финалния турнир на АТР Матошевич получи наградата за най-прогресиращ играч на годината.

 

5. Брайън Бейкър, САЩ, 27 г., №55 в света (№456). 1 финал на АТР турнир през 2012 г.
Брайън Бейкър
е олицетворение на всички холивудски митове за чудодейни превъплъщения. Финалистът от юношеския „Ролан Гарос” 2003 г. пропусна шест години заради различни травми. Той претърпя пет операции и едва ли някой очакваше от него успешно представяне през 2012 г.

Но после дойдоха сензационният финал на турнира в Ница, вторият кръг на „Ролан Гарос” и US Open, третият кръг на Уимбълдън.

Чаровният американец, който еднакво добре играе на всяка настилка и след всеки мач се радва на самата възможност да бъде тенисист, бързо стана любимец на феновете. Приказката продължава и сега зависи само от Брайън дали ще има хепиенд.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини