Чехия - Испания 1:1, победи за Ферер и Бердих



16-11-2012 21:28 | Николай Драганов

Чехия и Испания си размениха по една победа в първия ден от юбилейния 100-ен финал на Купа "Дейвис". Давид Ферер победи с 3:0 (6-3, 6-4, 6-4) сета Радек Щепанек в първия мач от финала, а след това Томаш Бердих се наложи с 3:2 (6:3, 3:6, 6:3, 6:7, 6:3) над Николас Алмагро, като по този начин остави домакините в борбата за трофея.

 

Чехия е домакин на финала на неофициалното световно първенство по тенис, но въпреки това световният №5 бе категоричен срещу ветерана Щепанек и за пореден път демонстрира, че играе може би най-добрия тенис в своята кариера досега.

 

Ферер отговори с търпение, издръжливост и прецизност на постоянните атаки към мрежата на чешкия си съперник.

 

Първият сет вървеше равностойно, преди в шестия гейм Щепанек да допусне изоставане от 0:40. Чехът намери сили да изравни, спасявайки трите брейкбола, а след уникален маратонски гейм, 11 равенства и нови четири спасени точки за пробив все пак изравни за 3:3. Ферер бързо поведе отново, а още в следващия гейм стигна до два шанса за пробив, възползва се от втория, след което нямаше проблем да спечели сета.

 

Серията на испанеца продължи и в първия гейм на втория сет, където Щепанек отново имаше проблеми, спаси четири точки за пробив, но при петата не успя и загуби подаването си. Стигна се до преднина от 3-2 при сервис на Ферер, когато Радек успя да се пребори за връщане на пробива и изравни. За негово съжаление той допусна нов пробив в един от последните възможни моменти при 4-4, а след това пропиля точка за връщане на пробива, но в крайна сметка Ферер се справи и поведе с 2:0.

 

Третата част надмощието на испанеца бе най-силно изразено. Той веднага поведе с пробив, а при 2-4 отново взе подаването на съперника и сервираше за мача. Щепанек събра последните си сили и успя да намали до 3-5, а след това да вземе и своето подаване, но при втория си опит да приключи мача от свой начален удар, Ферер успя да го стори.


Така Испания поведе с 1:0 над Чехия преди втория мач за деня между голямата надежда на домакините Томаш Бердих и Николас Алмагро. В него чехът се наложи с 6:3, 3:6, 6:3, 6:7, 6:3 и изравни резултата.

Според регламента на турнира, двата състава играят до 3 победи от 5 срещи. При успех на Бердих или победа за чехите утре, в неделя предстоят два нови мача на сингъл, които ще определят шампиона.

Испания е трикратен шампион в последните четири издания на Купа Дейвис. Трофеят бе изпуснат единствено през 2010-а година, когато триумфира тимът на Сърбия. Година по-рано Надал и компания пък прегазиха с 5:0 на финала именно Чехия.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини