Годината на Новак Джокович



19-11-2012 21:00 | Николай Марков

Апотеозът на сезон 2012 беше миналият понеделник с победата на световния №1 Новак Джокович над неговия подгласник Роджър Федерер, като по този начин беше спазена йерархията, която се очерта през цялата година. Какви изводи можем да си направим от сезона и кои ще бъдат играчите, които ще трябва да следим внимателно през 2013 г.?

Джокович начело на "Голямата четворка"

След като в Лондон опакова в своя багаж трофея от финалния "Мастърс" и тлъстия чек от 1 760 000 долара, Новак Джокович може наистина да бъде доволен. Той не само надделя над Роджър Федерер в един от най-красивите мачове през годината, но и доказа пред целия свят, че, както и през 2011 г., най-много заслужава да бъде на върха. Джокович завърши годината, както и я беше започнал в Мелбърн - с голяма титла.

Годината, в която трябва да затвърдиш постигнатото винаги е най-трудната. И тя наистина беше такава за Ноле. След неговата пълна доминация през 2011 г. овенчана с три титли от "големия шлем", увереността му и равнището на играта му като че ли станаха малко по-човешки. Но невероятно му постоянство на всички настилки, допълнено от физическото превъзходство над противниците и гениалната му способност да оцелява в най-важните моменти на решителните срещи, му позволиха да завърши отново като №1 пред съперниците от "Голямата четворка."

И през тази година виртуозната четворка (Джокович, Федерер, Мъри, Надал) запази господството си над световния тенис, като се започне от турнирите от "Големия шлем", в които те си разделиха по една титла. Ако към тези 4 големи турнира прибавим 9-те турнира от сериите "Мастърс", Олимпийските игри в Лондон и финалът на "Мастърс" също в Лондон ще видим, че само 1 от тези 15 състезания убягна на някой от членовете на "Голямата четворка" (Берси, Париж спечелено от Давид Ферер). А Джокович направи истински подвиг като участваше на полуфинал на 13 от тези 15 състезания.

В рамките на този елитарен клуб на черимата най-яркото събитие беше първият успех на Анди Мъри в турнир от "големия шлем". След 4 загубени финала шотландецът накрая преодоля своя комплекс и триумфира на Откритото първенство на САЩ. Допълнителен блясък на неговата титла прибави златният олимпийски медал от Лондон.
Все пак е трудно да видим в това началото на едно господство, след като Мъри допусна нови поражения в края на годината от двамата тенисисти, които са преди него в ранглистата. Това, заедно с постоянните му слабости в играта на клей, може да се окаже труднопреодолима преграда за амбициите му през 2013 г.

Другият важен момент на върха е контузията на коляното на Рафаел Надал, поради която той пропусна последните 4 месеца и завърши годината на четвърто място - най-лошото му класиране от 2004 г. насам. Въпреки това нивото на играта на краля на клея остава много високо. Независимо от осакатения сезон той не пропусна да прибави към богатата си колекция седма последователна купа от Ролан Гарос и осма последователна титла от Монте Карло.

От своя страна Роджър Федерер не показва ни най-малък признак на залез. На 31 години той спечели 7-и Уимбълдън и, също както Джокович, прибави три титли от сериите "Мастърс" към дългия си списък от награди. Това му позволи да се върне на първо място в световната ранглиста в продължение на три месеца и така да подобри рекорда на Сампрас. Въпреки по-голямото му непостоянство в сравнение с най-добрите му години и леко по-бавното му придвижване по корта, победа в един от 4-те турнира от "Големия шлем" остава реалистична цел за 2013 г.

Дел Потро начело на преследвачите

След тези четирима тенисисти статуквото в топ 10 е твърде непостоянно. Както и през 2011 г., там намираме имената на Ферер, Бердих, Цонга или Типсаревич, които редовно достигат до четвъртфиналите на всички турнири. Но човекът, който ярко се откроява в този списък е гигантът от Тандил - Хуан Мартин дел Потро. Аржентинецът спечели 4 турнира и успя да върне равнището на играта си от 2009 г. Ако към огромния си талант успее да прибави повече увереност в собствените сили от победите си над Джокович на Олимпийските игри и над Федерер в Базел и Лондон, той има потенциала поне да се доближи до "Голямата четворка" през 2013 г., а защо не и да им открадне победата в някой от големите турнири.

Докато двама от най-харизматичните играчи от поколението "Нови топки, моля" - Анди Родик и Хуан-Карлос Фереро, се сбогуваха с публиката, един друг - Томи Хаас, на 34 години, направи завръщането на годината като се изкачи от 205-о на 21-во място. По пътя той постигна победа над Федерер във финала на турнира в Хале, където участва с "уайлд кард".

Очертава се поколението на Григор Димитров

Но бъдещето принадлежи на новото поколение тенисисти, родени между 1988 и 1992 г., които през 2012 г. излязоха на дневна светлина и които ще запълват спортните колони на вестниците през следващите няколко години. Трябва вече да свикваме с тези имена, които ще бъдат съперниците на нашата голяма надежда Григор Димитров: Милош Раонич, Александрър Долгополов (и двамата вече сред първите 20) Бърнард Томич, Давид Гофен, без да забравяме откритието на годината Мартин Клижан (№ 30, 87 места спечелени за една година) и изненадващия финалист от Париж, поляка Йежи Янович (№ 26, прогрес със 195 места в ранглистата).

Виждаме, че българинът е малко по-назад в ранглистата от тези тенисисти, които се отличават най-вече с добрия си сервис. Причината можем да търсим може би в малко по-бавното му физическо развитие в сравнение с тези двуметрови гиганти, чиито резултати се дължат най-вече на ръста и сервиса им.

Гришо премина важна граница в развитието си като влезе за първите път сред 50-те най-добри в света с интересните си победи в сериите "Мастърс" над играчи по-високо поставени от него в ранглистата, с първия си полуфинал на турнир от АТР в Куинс и със зрелищните си мачове в турнирите от "големия шлем" на всички настилки. От всички тези млади тенисисти той има най-комплексна игра и най-голям потенциал за бъдещето. Както Федерер, чието начало на кариерата беше по-бавно от това на Родик, Димитров би трябвало бързо да задмине Раонич и Янович и да тръгне по стъпките на швейцареца. През 2013 г. от него очакваме поне един четвъртфинал на голям турнир и класиране сред първите 20.

Така, 2013 г. трябва да бъде по-скоро година на преход, отколкото година на революция. С интерес ще наблюдаваме "човекоядците" от "голямата четворка" и тяхното движение около центъра на гравитация, като не изпускаме от поглед младата гвардия и нейните първи значими успехи. Между тези две групи дел Потро, който вече спечели един голям шлем и натрупа значителен опит въпреки 24-те си години, ще се опита да разтърси света и да се изстреля направо в бъдещето.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини