Завръщане на годината: Победителят е Ярослава Шведова



26-11-2012 19:12 | Станко Димов

След като направи силен сезон през 2010-а, когато достигна до 29-о място в ранглистата на сингъл и спечели 2 титли от Големия шлем на двойки, Ярослава Шведова претърпя ужасен сезон 2011, когато заради операция на коляното се свлече до 259-а позиция в WTA.

През 2012-а обаче Ярослава Шведова отново намери себе си, направи страхотно представяне в два от турнирите от Големия шлем и записа ново рекордно класиране в ранглистата - №25. Точно заради това състезаващата се за Казахстан тенисистка бе обявена за Завръщане на годината в традиционната класация на WTA.

През годината Шведова бе на крачка от участие на полуфинал на „Ролан Гарос”, след като водеше с 4:2 гейма в третия сет на двубоя си срещу Петра Квитова, който в крайна сметка загуби с 3:6, 6:2, 6:4. Преди това, в четвърти кръг на турнира Шведова отстрани действащата шампионка Ли На. След този мач Ярослава сподели: „Това е най-великата победа, която съм постигала в кариерата си”.

Няколко седмици по-късно Шведова достигна до четвърти кръг на Уимбълдън, където отстъпи в 3 сета пред бъдещата шампиона Серина Уилямс. Не този мач обаче ще се помни дълго. Преди него, в трети кръг, Шведова се наложи с 6:0, 6:4 над Сара Ерани, като записа „Златен сет” (спечели първия сет без загубена точка). По този начин тя стана първата жена, която записва подобен „Златен сет” в Откритата ера на тениса.

Шведова започна сезон 2012 като №206 в ранглистата, по-късно достигна до рекордното за нея 25-о място, преди да завърши сезона като №29. Точно заради това тя заслужи напълно наградата за Завръщане на годината.

„Щастлива съм, че получих тази награда. За мен е чест, че медиите са гласували за мен. Останах изненадана като чух новината. Много съм щастлива и горда от представянето си през сезона. Аз и моят отбор положихме огромни усилия. Тази награда не е само за мен, а за целият ми екип”, коментира Шведова.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини