Сьодерлинг стори невъзможното - победи Федерер



01-01-2010 15:04 | Станко Димов

Робин Сьодерлинг получи първото си новогодишно чудо. След 12 поредни загуби той най-после победи своята черна котка Роджър Федерер. Стори го на демонстративния турнир в Абу Даби. На всичкото отгоре шведът успя да обърне срещата, след като загуби първия сет в тайбрек. В крайна сметка той спечели след 6:7 (6:8), 7:6 (7:1), 6:2. Негов съперник ще бъде Надал. Двубоят им е утре от 15 часа българско време.

Първият сет бе ужасно скучен. След новогодишната нощ и на двамата явно не им се играеше много, пък и сервисите им вървяха отлично. Те доминираха с тях и разигравания почти нямаше. Публиката в Абу Даби обаче културно пляскаше след абсолютно всяко подобно разиграване. Така безметежно се стигна до 5:5, когато се стигна до първата точка за пробив. Тя бе за Сьодерлинг, който обаче не успя да се възползва, тъй като Федерер пласира отличен сервис. Стигна се до тайбрек, в който отново шведът бе по-близо до успех. Той имаше сетбол при 6:5 точки, не се възползва и Федерер не му даде повече шансове - 8:6 точки.

Подемът от спечеления сет Федерер продуцира в отличен старт на втората част. Той проби и набързо поведе с 3:1 гейма. Сьодерлинг нямаше намерение да се предава и набързо обърна развитието до 4:3 в своя полза. Като цяло мачът се раздвижи и разиграванията станаха повече. При решителната точка за своя пробив шведът направи страхотен бекхенд по правата, въпреки че бе притиснат от мощна атака на Федерер. Както се очакваше двамата пак го докараха до тайбрек. В него този път Сьодерлинг бе безпощаден - 7:1 точки и логично 1:1 сета.


Третият сет започна с доминацията на шведа, който проби и поведе с 2:1. Федерер имаше цели 4 възможности за пробив, но не се възползва и така позволи на Сьодерлинг да задържи преднината си при до 3:1 и след това 4:2. Нещо повече - шведът проби за втори път и затвори мача с 6:2. Така Федерер записа втора поредна загуба на старта на сезона, след като миналата година падна от Анди Мъри отново на полуфинал.

 

"Винаги съм вярвал, че мога да го победя. Добро начало на сезона за мен, но има толкова много време още. Надявам се да продължа в същия дух. Обичам да играя и това е в основата на успеха ми", обясни Сьодерлинг след победата.

 

Switzerland's Roger Federer plays a shot against Sweden's Robin Soderling at the Capitala World Tennis Championship in Abu Dhabi January 1, 2010.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини