Анализ: Събитията на сезон 2012 (І част)



06-12-2012 22:44 | Мара Калчева

2012 година беше богата на исторически събития в световния тенис. Коментаторите на sports.ru Ксеня Витряк, Артьом Атанов и Валерия Ли събраха най-интересните в своя обзор на сезона.

 

Надал напусна съвета на играчите на ATP

Няколко години Рафаел Надал беше вицепрезидент на Съвета на играчите на АТР и участваше във всички обсъждания, решаващи съдбата на тура. Рафа неведнъж е критикувал наситения календар, заради който тенисистите се контузват често.

Испанецът имаше и идея за реформа на ранглистата по образец на любимия му голф, където точките се отчитат не за година, а за две години. Това щеше да помогне на онези тенисисти, които са принудени да прекъснат известно време заради травми, за да не пропаднат много ниско в световната ранглиста.

Плюс това Надал поддържаше Рихард Крайчек в борбата за поста президент на АТР.

Търпението на испанеца се изчерпа тази година. На Рафа му омръзна да бъде рупор на недоволните и да губи енергия не за тенис, а за чиновнически игри. Защото всички останали членове на Съвета не са склонни на промени.

Повече от всичко на Надал му дотегна от Роджър Федерер, който според испанеца иска да се харесва на всички и не желае да се изказва по спорни въпроси. Швейцарецът се отнесе по братски снизходително, че накрая на Рафа му се наложи даже да се оправдава.

Интересно е, че даже извън Съвета, Рафа съумя да запази влиянието си в него. Например, по думите на Иван Любичич, Надал му попречил да заеме важен пост в Съвета, като успял да пробута своя кандидат Джорджо ди Палермо.


Операция „Син клей”

На ексцентричния милионер от Румъния, Йон Циряк, са прощавали много странности. Но неговото неистово желание да вкара нововъведения в тениса през изминалия сезон стана причина за скандал.

От доста години Циряк лансираше идеята да се боядиса клея в син цвят (поразително приличащ на фирмения цвят на главния спонсор на турнира). Така накрая през 2012 г. "Мастърс 1000" в Мадрид стана изпитателен полигон за това новаторство.

Изпитанията обаче завършиха с крах – отстранените в първите кръгове Надал и Джокович заявиха, че няма да играят тук през следващата година. Работата не е толкова в цвета, а в това, че кортовете се оказаха ужасно хлъзгави, макар че организаторите твърдяха, че свойствата на покритието не са се изменили изобщо от оцветяването.

Проблемът дойде от сол, влизаща в състава на покритието, заради която на повърхността на кортовете се образуваше коричка. А да се движиш по нея беше опасно. Преимущество на синия клей получиха тези тенисисти, които разполагат с мощен сервис и могат лесно да забиват от място (турнира спечелиха Роджър Федерер и Серина Уилямс).

В крайна сметка АТР реши да забрани синия клей като недопустим за турнир от този ранг. Впрочем революционните идеи в главата на Циряк не секват – той мечтае за групова фаза на турнира и за флуоресциращи топки.


Уимбълдън се мести

Най-стария и най-консервативен от турнирите от Големия шлем – Уимбълдън – винаги е започвал шест седмици преди първата неделя на август. Или с други думи – две седмици след финала на „Ролан Гарос”.

От година на година играчите в един глас казваха, че сезонът на трева е прекалено кратък. И когато в тази година изведнъж се оказа, че местните организатори във Великобритания обмислят да преместят турнира, никой не можеше да повярва.

Но информацията се потвърди – от 2015 г. Уимбълдън ще започва една седмица по-късно, което означава, че играчите ще имат не две, а три седмици, за да се пренастроят от клей на трева. Не е ясно точно как това ще се отрази на календарите на АТР и WTA – с какво ще запълнят седмицата бонус. Но това ще стане ясно в следващите две години.


Надал в колапс

Рафаел Надал и преди често си вземаше болнични. Но толкова дълго, както в тази година, не беше излизал от строя. След рекордната победа на „Ролан Гарос” и решаването на проблема "Джокович", изглеждаше, че Рафа може да се пребори с всичко.

Но сензационната му загуба във втори кръг на Уимбълдън дойде като гръм от ясно небе. Обяснението дойде късно. В края на лятото на Надал му бе поставена диагноза болест на Хофа - възпаление на мастната тъкан на колянната става в резултат от многобройни микро-травми.

Оказа се, че още в Париж Рафа е играл на обезболяващи инжекции и победата над Джокович му е струвала невероятно много. Испанецът се отказа от Олимпийските игри и US Open, не участва и в азиатския тур, а накрая не игра и на финалния турнир в Лондон. Въпреки всичко Надал завърши годината като №4 в ранглистата.

Надал не вижда причини за безпокойство. Сегашната травма не може да  се сравнява изобщо с тази от 2005 г. и не заплашва кариерата му. Главното средство за лечение, което използва, беше почивката. По всичко изглежда, че през януари ще го видим в игра.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини