Ники Драгиев: Джокович и Мъри ще оберат повечето титли през 2013-а



10-12-2012 16:56 | Станко Димов

Николай Драгиев е сред любимите ни коментатори, с който ставаме рано на Australian Open и стоим до късно на US Open. Години наред Ники ни представя по свой изключителен начин всеки един двубой, който коментира. Читатели на Tennis24.bg познават Драгиев и по друга причина – коментарите, които спортният журналист публикува в своята рубрика (Блогът на Николай Драгиев). Като човек който следи отблизо тениса, а и като любим автор на аудиторията на сайта, решихме да направим кратко интервю с Ники Драгиев, който както обикновено се отзова моментално. Какво мисли коментаторът за изминалия сезон в ATP и WTA и какво очаква от 2013-а година, вижте в следващите редове.

- Коментарът ви за сезон 2012 при мъжете и жените. С няколко думи – какво ви изненада, кое очаквахте и с какво годината бе по-различни от останалите?
- Четирима различни шампиони при мъжете в турнирите от Големия шлем и много изострена конкуренция между играчите от Топ 4. За съжаление втората половина на сезона премина без Надал, лично на мен ми липсваше неговата сърцата игра. Исторически резултати за Мъри – златен медал в Лондон и купа от Шлема. При жените за мен най интересно и изненадващо бе  това, че Шарапова се превърна в най-успешната тенисистка на клей през сезона. Титлата и на „Ролан Гарос” я изпраща в групата на най-значимите и най –успешните в историята. Изненадващ  донякъде е начинът, по който доминираше Уилямс през втората половина на сезона, бидейки вече на 31 години. Най-важната причина за това според мен е нейният безпрецедентен сервис и невероятното й самочувствие.

- Коментарът ви за представянето на Григор Димитров и Цветана Пиронкова през годината. Какво да очакваме от тях през сезон 2013? Какво е мнението ви за треньорската смяна при Григор Димитров?
- Пиронкова успя да задържи позициите си в ранглистата, благодарение на няколко силни турнира, но записа и твърде много отпадания в първи кръг срещу преодолими съпернички. Не мога да кажа, че играта й претърпя някакво особено развитие. Според мен трябва да търси някаква промяна, защото има сили за по-добри резултати.

Димитров показа развитие и най- важното - воля за победа. Засега все още му липсва издръжливост и опит, за да печели мачове срещу сериозните играчи в турнирите от Шлема във формат 3 от 5 сета. Малко изненадващо най-добрите му игри бяха на турнири на клей, уж най-малко удобната му настилка. Що се отнася до смяната на треньора, мисля, че е напълно нормално при положение, че Муратоглу се концентрира върху работата с Уилямс. Но не трябва да забравяме, че в крайна сметка всичко зависи от самия Димитров, желанието му да се труди, да полага усилия и  професионализъм.

- Мнението ви за прословутия син клей. Успешен ли беше експериментът в Мадрид?
- Абсолютен провал, дело на един екстравагантен милиардер, който сякаш иска да направи промяна заради самата промяна. По принцип мнението ми за турнира в Мадрид не е много положително, защото той беше наложен само заради по-големите печалби за сметка на турнира в Хамбург със своята стогодишна история. Все пак тенисът е консервативен спорт и подобни иновации трябва да се обмислят много внимателно. Мисля, че мнението на Надал и Джокович говори достатъчно.

- Какво очаквате от сезон 2013?
- Преди всичко много интересни мачове и при мъжете и при жените. Главните въпроси са няколко. Дали Надал ще успее да се възстанови от дългото отсъствие и ще доминира ли отново на клей. Ще стигнат ли силите на Федерер да издържи на конкуренцията на по-младите си съперници и ще успее ли да спечели поне още една титла от Големия шлем. Иначе очаквам главна роля да играят Джокович и Мъри, предполагам, че те ще оберат повечето големи титли. При жените струва ми се, че битката ще бъде между тези тенисистки, които бяха в центъра на събитията през 2012, може би Квитова ще се намеси по-активно в борбата за големите трофеи.

- Как ще изглежда Топ 10 на ранглистата в края на сезон 2013 според вас?

1- Анди Мъри
2- Новак Джокович
3- Рафаел Надал
4- Хуан Мартин дел Потро
5- Роджър Федерер
6- Томаш Бердих
7- Давид Ферер
8- Николас Алмагро
9- Милош Раонич
10- Григор Димитров

Разбира се поставям Димитров на десета позиция по-скоро пожелателно, но наистина вярвам, че има сили за подобен резултат.

Всички коментари и анализи на Николай Драгиев, "Евроспорт", специално за Tennis24.bg, може да намерите тук!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини