Постиженията в мъжкия тенис за 2012 година



Постиженията в мъжкия тенис за 2012 година
12-12-2012 17:20 | Ники Настев
Официалният сайт на асоциацията на професионалните тенисисти АТР обяви десетте най-големи постижения на 2012 година, започвайки от силния сезон на Давид Ферер и се завършвайки с преминаването на рекордните 300 седмици като №1 в света от Роджър Федерер.

10. Давид Ферер - тенисистът с най-много АТР титли и най-много победи

На 30 години Ферер изигра най-силния сезон в кариерата си и завърши с рекордните за годината 76 победи и цели седем титли от АТР. Нещо повече - в Париж Давид за първи път в кариерата си спечели "Мастърс" турнир, а освен това се превърна в едва втория в испанец в историята, играл четвъртфинали на всички турнири от Големия Шлем в една календарна година и също така завърши сезона с титли от четирите различни настилки (трева, зала, клей и твърди кортове на открито).



9. Анди Родик и няколко впечатляващи постижения преди последното "сбогом"

Родик сложи край на кариерата си след US Open, но преди това се погрижи името му да присъства в две елитни класации. Всичко това се случи в рамките на една седмица - на турнира в Ийстбърн бившият номер едно в света премина границата от 600 победи в професионалния тенис, и то постигайки победа №599 и №600 в един и същи ден, а на следващия триумфира с шампионския трофей, което означаваше 12 поредни години, в които Анди е печелил поне една АТР титла. Постижение, което от активните тенисисти е успявал да направи единствено Роджър Федерер.



8. Фантастичното лято на Анди Мъри

Цели 104 години британски тенисист не бе печелил златен медал на Олимпиада, 76 години не бе играл на финал на "Уимбълдън" и 74 години не бе печелил титла от Големия шлем. Е, Мъри успя да стори и трите в рамките само на три месеца!
На полуфиналите на "Уимбълдън" шотландецът победи Цонга, превръщайки се в първия британец, играл финал от 1938 г. насам, когато това стори Фред Пери, а няколко седмици по-късно взе реванш за загубата от Федерер с победа на финала на Олимпиадата и донесе първо злато на Великобритания от далечната 1908 г., когато на практика всички участници са били британци. И за финал - първа титла на турнири от Големия шлем от 1936 г. насам след триумф на US Open.



7. Седемте титли на Роджър Федерер на "Уимбълдън"

Преди началото на тазгодишния "Уимбълдън" швейцарецът не бе играл финал на турнир от Големия шлем от "Ролан Гарос" 2011 г. и не бе вдигал трофей от Голямата четворка от Australian Open 2010. Всичко това се промени през юли месец, когато Роджър триумфира със своята 17-а титла на турнири от шлема и също така изравни рекорда на Пийт Сампрас и Уилям Реншоу от седем спечелени титли на "Уимбълдън", а със събраните точки се изкачи и до №1 в ранглистата.



6. Блекджек! Федерер и Надал с рекордните 21 титли на Мастърс турнири

Рафаел Надал и Роджър Федерер продължават битката за първата позиция по брой спечелени "Мастърс" турнири (без финалния на осемте най-добри), а през тази година нито един от двамата не успя да се откъсне от другия, завършвайки сезона с по 21 титли.



5. Седемте титли на Рафа на "Ролан Гарос" и подобряването на рекорда на Бьорн Борг

След поредния изключително успешен клей сезон и титли в Монте Карло, Барселона и Рим, очакванията бяха за такава и в Париж. Рафа отговори по възможно най-добрия начин - достигане до финала без загубен сет, а там победа над Новак Джокович, донесла му рекорден седми трофей на Откритото първенство на Франция и подобряване на постижението от шест на Бьорн Борг.



4. Новак Джокович и втора поредна година като №1 в света

Ноле направи фантастичен сезон през 2011 г. и мнозина се съмняваха, че може да го повтори. Е, този път сърбинът не спечели толкова много титли, но отново бе над всички и заслужено завърши за втори пореден сезон под №1 в света. Последният тенисист, приключвал две поредни години като водач в ранглистата, бе Роджър Федерер, който стори това през периода 2004-2007 г.



3. Надал срещу Джокович на финалите на четири поредни турнира от Големия шлем

Никога досега в историята на професионалния мъжки тенис двама тенисисти не са играли един срещу друг на финали на четири поредни турнира от Големия шлем, но Рафаел Надал и Новак Джокович успяха да сторят точно това в периода "Уимбълдън" 2011 - "Ролан Гарос" 2012. Ноле се поздрави с успеха в първите три финала, а Рафа триумфира в Париж, попречвайки на сърбина да се превърна в първия тенисист от 43 години насам, печелил един след друг четирите турнира от шлема.



2. Осем поредни титли за Рафа Надал на Мастърса в Монте Карло

Рафа бе спечелил невероятните седем поредни титли в Монте Карло, а във финалния двубой на тазгодишното издание се изправи срещу "черната котка" Новак Джокович, нанесъл му преди това цели седем поредни загуби, всяка една именно на финал. Мнозина си зададоха въпроса ще успее ли Надал да превъзмогне тази негативна тенденция или Новак отново ще го победи? Отговорът на испанеца бе впечатляващ - 6-3 6-1 и безпрецедентна осма последователна титла. За тези осем години Рафа записа цели 42 победи, 14 от които срещу представители на Топ 10.



1. 300 седмици като №1 в света!

Преди две години Роджър Федерер загуби от Надал финала на "Ролан Гарос", а с това и първата позиция в ранглистата, оставайки на едва седем дни от рекорда на Пийт Сампрас от 286 седмици като №1 в света. Мнозина предричаха, че швейцарецът вече е преминал зенита си и никога няма да се завърне на върха, но две години по-късно Федерер стори точно това. И не само, че се завърна и задмина Пийт Сампрас, ами премина и впечатляващата граница от 300 седмици като №1. Всичко започна в края на 2011 г. със серия от 17 поредни победи, приключила със загуба на полуфиналите на Australian Open, но веднага след това Роджър отново настъпи педала на газта и триумфира на турнирите в Ротердам, Дубай и Индиън Уелс. Черешката на тортата бе на финала на "Уимбълдън", където не само, че спечели своята рекордна 17-а титла на турнири от шлема, но и се изкачи до №1 в ранглиста, оставяйки на тази позиция още 16 седмици, закръгляйки ги общо на цели 302.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини