Как поличката на Гаси Моран изпревари времето



12-12-2012 23:03 | Мара Калчева

Гаси Моран искала да бъде красива на своя първи Уимбълдън. Било 1949 година. Белите рокли на тенисистките на практика изглеждали еднакви. А тя си представяла своята рокля по детски: единият ръкав в един цвят, другият – в друг, а самата рокля – в трети.

„Вие сте полудяла”, това е всичко, което отговорил официалният дизайнер на костюмите - Тед Тинлинг. Той проектирал облеклото на тенис звездите от тази епоха. Благодарение на него те престанали да играят със широкополи шапки. Но на него му хрумнала съвсем друга идея, когато видял как изглежда Гаси.


Трудно било да я нарече красавица, но тя определено правела впечатление. Равномерният калифорнийски тен, стройната осанка, високият за тези времена ръст от 173 сантиметра. Най-много привличала погледите с нейните безкрайно дълги крака.

Тя се движела с достойнство и грация на кинозвезда още когато участвала само на регионални турнири. Тинлинг не се интересувал от жени, но бил ценител на красотата и решил да рискува, за да се сдобие Уимбълдън с още една звезда.


По време на войната Тед бил шпионин и по душа си оставал провокатор и заговорник, макар че неговата революция изглеждала по британски сдържана. Правилникът на Уимбълдън категорично повелявал бял цвят на роклите. Но облеклото на тенисистките не се състояло единствено от рокля.

До нас са достигнали черно-бели фотографии, на които не се вижда, че бельото на късичката поличка на Гаси е украсено с дантелки и че не е бяло, виолетово. Тинлинг така разчел дължината на полата, че тя да разкрива тези дантели по веднъж на няколко минути. Но той не преценил неистовия афинитет на следвоенното британско общество към еротиката във всичките й проявления.

Първата поява на Гаси на английския корт предизвикала масова психоза. Фотографите  заемали непривични пози в опитите си да намерят подходящ ракурс към бельото на тенисистката. В крайна сметка най-добри резултати постигнали тези, които просто лежали на земята. Всеки удар, всяко навеждане на Гаси било съпроводено с викове на тълпата и със щракане на фотоапаратите.

На сутринта снимките били във всички вестници и само след няколко часа дантеленото бельо на Гаси вече се обсъждало и в британския парламент. Тя успяла да изиграе само един мач на турнира. Отпаднала в първи кръг, смутена от суматохата около нея. Гаси закривала лицето си с ракетата на почивките, а в геймовете не успяла да покаже своя плътен форхенд.

Американката не се върнала на Уимбълдън, защото там окачествили поведението й като „пошло и греховно”. А Тинлинг загубил работата си. Това обаче не му попречило да създава след това тенис костюми за Мартина Навратилова, Били Джийн Кинг и други звезди на тениса.

Някои от тях, включително прилепващият по тялото костюм от ликра на Ан Уайт, също били забранени след първия мач. Гаси, която Тинлинг неволно превърнал от тенисистка в сексбомба, имала по-сложна съдба.

„Гаси беше Анна Курникова на нейното време – красива жена с красиво тяло. Кой знае какво щеше да постигне тя, ако мачовете се излъчваха по телевизия – в края на краищата тя беше също и отлична тенисистка”, казва за нея големият деятел на тениса Джек Крамър.

Времето е безжалостно не само към тези, които изостават от него, но и които го изпреварват прекалено рано. Трябвало да минат много години преди да настъпи епохата на тениса като шоубизнес. По времето на Гаси на Уимбълдън играели само любители.

Вярно, Гаси била засипана с предложения за реклами и станала една от най-често сниманите жени в света. Но договорите й били несравними с тези, които е сключвала Курникова, а сега Шарапова.

В търсене на място под слънцето Гаси напуснала любителския тенис и преминала в току що появилия се професионален тур, който приличал повече на пътуващ цирк. Там американката демонстрирала своите прочути дантели и редовно губела от най-силната по това време тенисистка – Полин Бец.


На снимката Гаси с актрисата Катрин Хепбърн (вляво).


След като сменила и изгубила много приятели и професии, тя пръснала и остатъка от своето състояние. В последните години Гаси живее с петте си котки в мъничка квартира в Калифорния. Тя одобрява как днешните звезди на тениса с удоволствие показват своите атлетични тела.

„Едно време за мене беше трудно да показвам тялото си. Вероятно, ако играех сега, щеше да е друго”, казва Гаси. Тя отказва да я сравняват с Курникова, защото никога не била толкова красива. Не можела да си осигури дори роля в киното, независимо че в детството си често е ходила на гости у Чарли Чаплин и е познавала Грета Гарбо.

Но без нейното ексцентрично бельо женският тенис никога нямаше да заплича на Холивуд и щеше да остане скрита очевидната истина, че когато играят две жени на корта може да съществува нещо по-интересно от топката за тенис.

Автор: Михаил Калашников
Списание „PROcпорт”

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Shanghai Rolex Masters
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Шанхай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,298,535

Official Website | Livescore
Турнир: China Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Пекин, Китай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $3,891,650

Official Website | Livescore
Турнир: Japan Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Токио, Япония
Настилка: Твърда
Награден фонд: $1,989,865

Official Website | Livescore
Други новини