Радостта на корта и нейните причудливи форми



29-03-2010 19:32 | Николай Драгиев

В много спортове състезателите изчакват да останат сами, преди да се отдадат на бурно празнуване на успеха. В тениса обаче купонът започва веднага след последната точка в мача. Британското списание "ACE Tennis" припомни някои от най-ексцентричните изрази на радост на корта.

 

Анди Мъри спечели турнира в Монреал миналото лято и след края на финалната среща остана на крайната линия, за да направи няколко диско стъпки със завъртане. Танцът на дългия шотландец се родил от спор с неговия приятел и бивш партньор на двойки Рос Хътчинс. Те дискутирали кой е най-добрият филм с диско музика в историята и така се появила идеята за странните стъпки.

 

Когато Мъри спечели първата си титла в АТР през 2006 година в Сан Хосе, той се хвърли сред зрителите, стигна до приятелката си Ким Сиърс и я целуна страстно. Анди се прочу и на Wimbledon преди две години. След като победи Ришар Гаске, той напомпа бицепс и го посочи с пръст в стил "Попай Моряка".

 

Единственият стриптийз на корта се състоя пред очите на хиляди зрители в Мелбърн през 2004 година. След като взеха титлата на двойки на Australian Open французите Микаел Лодра и Фабрис Санторо останаха само по слипове и хвърлиха цялата си екипировка в публиката. „Не беше заради бас, както мислеха някои, просто искахме да се забавляваме и да отпразнуваме по нестандартен начин най-голямата ни победа”, разкри Лодра причините за импровизираното събличане.

clement-llodra-aus081.jpg (450×285)

 

Световният номер едно Роджър Федерер изглежда непроницаем и сдържан на корта, но и той си позволява понякога да прави шоу. След като спечелиха олимпийската титла на двойки със Станислас Вавринка в Пекин, последният легна на корта неподвижен. Фед Екс дотича до него и имитира, че му вее с кърпа, за да го свести.

 

Радек Щепанек смая света не толкова с тенис уменията си, колкото с празнуването на важните победи. Годеникът на Вайдишова се хвърля на ръце и се завърта като истински брейк танцьор. Чехът призна, че е научил този начин на куфеене на парти в австрийски ски курорт.

 

Густаво Кюртен окончателно спечели капризната парижка публика след финала на Roland Garros през 2001 година. Тогава къдрокосият бразилец нарисува с ракетата си на клея едно огромно сърце и легна в средата му. Сиреч „Обичам това място”.


 

Не можем да пропусне още двама чешити сред тенисистите. Роденият в Букурещ, но играещ за Австралия, Андрю Илие след победа разкъсваше фланелката си на корта. Чехът Петър Корда пък отпразнува титлата си в Мелбърн през 1998 година с цигански колела, последвани от серия от ножични скокове, а за финал се хвана за пръстите на крака и така поздрави феновете.

 

Един материал на Racketi.com




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини