Шампионът Джокович потегли гладко в Австралия



14-01-2013 08:04 | Николай Драганов

Действащият шампион от Откритото първенство на Австралия Новак Джокович започна защитата на титлата си с лесна победа от 3:0 сета над французина Пол-Анри Матио. Ноле взе отделните части с 6-2, 6-4, 7-5, като интрига имаше единствено в третия сет, но при 5-5 сърбинът натисна газта, стигна до пробив и пречупи своя съперник по пътя към категоричната си победа.

Така Джокович се класира за втори кръг, където негов съперник ще бъде една от младите надежди на американския тенис Райън Харисън. Това беше 15-а поредна победа на сърбина в турнира, където цялостната му статистика е внушителна – 33 победи и 5 загуби.

Джокович направи завръщане на централния корт „Род Лейвър арина”, където за последно преди днес бе играл срещу Рафаел Надал в епичния 6-часов финал в турнира преди 12 месеца.

„Чувството е страхотно да се завърна в Австралия и да играя на този корт”, сподели Джокович след двубоя. „Без съмнение това е кортът, на който съм постигнал най-големите си успехи в турнирите от Големия шлем. От този корт пазя страхотни спомени”, категоричен е сърбинът, който се е запътил към трета поредна и общо четвърта титла от Australian Open.

20-годишният Харисън пък надви в 4 сета Сантяго Хиралдо, след като изгуби първата част с 2-6, но стигна до пълен обрат след 6-4, 7-5, 6-4. Без особени проблеми напред продължава и Томаш Бердих, който се наложи с 6-3, 7-5, 6-3 над Майкъл Ръсел (САЩ).

Станислас Вавринка също не даде сет на Седрик-Марсел Щебе по пътя към втори кръг и го надви с 6-2, 6-4, 6-3. Кей Нишикори изгуби един сет, но се наложи с 3:1 над Виктор Ханеску слес 6-7(5) 6-3 6-1 6-3 в отделните части.

В днешния първи ден не липсваха и пет-сетови драми. В най-тежката от тях се забърка Едуар-Роже Васлен, когото се надявахме да гледаме срещу Григор Димитров във втория кръг. Българинът отпадна безславно от друг французин още в първи кръг, докато Васлен се добра до успех над белгийския квалификант Рубен Бемелманс след 6-3, 6-7, 2-6, 7-5 и уникалното 11-9 в решителния пети сет.

Изключително трудно до успех стигна и Николас Алмагро, който изгуби два тайбрека, но успя да пречупи 175-тия в света американец Стив Джонсън с 7-5, 6-7, 6-2, 6-7, 6-2.

AUSTRALIAN OPEN ДЕН I В СНИМКИ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини