Голямата изненада е факт! 19-годишна изхвърли Серина



23-01-2013 06:44 | Николай Драганов

Голямата изненада в тазгодишния Australian Open e факт! Младата надежда на американския тенис Слоун Стивънс вече спокойно може да бъда наричана "новата звезда" на САЩ! 19-годишната Стивънс изхвърли от турнира петкратната шампионка и голяма фаворитка за титлата през тази година Серина Уилямс!

 

В драматичен трисетов двубой (3-6, 7-5, 6-4), Стивънс надигра своята кака и кумир Серина, класирайки се за първия си полуфинал в турнири от Големия шлем.

 

Така след като досега в турнира изненади почти липсваха, а фаворитките в лицето на Серина, Шарапова и Азаренка едва губеха сет, Слоун Стивънс даде сериозна заявка какво ни очаква в бъдеще и нанесе първа загуба на Уилямс от август месец насам.

 

Младата Стивънс, която не крие, че Серина редовно и дава съвети, не скри сълзите си след двубоя и трудно успя да намери думи, с които да опише как се чувства. Пред погледа на самия Род Лейвър на корта, кръстен на негово име, американката промълви "Боже, Боже мой! Не съм си представяла, че нещо подобно е възможно!"

 

Въпреки, че записа поредица категорични победи досега в Мелбърн, Серина от своя страна нямаше особен късмет в турнира през тази година. Още в началото тя контузи глезена си, а в последствие се оплакваше от сериозни болки в гърба. Вчера Серина отпадна от турнира на двойки, като почти през цялото време видимо не бе в най-доброто си състояние. Днес американката опита да се раздаде напълно, особено в третата част, но преклони глава пред младостта, амбицията и освободената игра на Стивънс.

 

Мачът започна равностойно и макар Серина да не показваше най-доброто от своя тенис, а броят на печелившите удари да бе минимален, все пак опитната американка проби при 4-3, а малко след това не трепна, сервирайки за първата част - 6-4 и 1:0.

 

Втората част също започна добре за Серина, която поведе с пробив и 2-0, но тогава освободената от очаквания Стивънс показа най-доброто от своя тенис и след мощни удари, отлични ретури и нетипична за женския тенис силна игра на мрежата успя да направи пълен обрат и да поведе с 5-3! Сервирайки сета и изравняване в резултата, Стивънс пропиля сетбол при 40-30, а Серина се възползва от колебанието, върна пробива, а малко след това резултатът стана 5-5.

 

Надеждата този мач да приключи в нейна полза в два сета обаче бе жива само няколко минути, след като Стивънс отново поведе, а малко след това стигна до точна за пробив с цената на сетбол, който бе реализиран - 7-5 и 1:1.

 

Серина използва почивката за да извика физиотерапевт, като дори се прибра до съблекалните за медицинска намеса. Тя и се отрази добре и в третия сет опитната американка изглеждаше доста стабилна на корта.

 

Въпреки подобреното движение, по-мощните сервиси и редуцирането на грешките, 19-годишната Стивънс показа, че не разчита просто на лошото физическо състояние на съперничката си. След три отразени точки за пробив, Стивънс допусна пробив за 4-3 в полза на Серина.

Вместо да се пречупи обаче, тя успя да върне пробива още в следващия гейм! Минути по-късно отрази нова точка за пробив и поведе с 5-4, стигна до преднина 15-40 в подаването на Уилямс и успя още при първия мачбол - 6-4 и 2:1 сета в полза на 19-годишната нова звезда на американския тенис.

 

В пряка битка за първи финал от Големия шлем в своята кариера, Стивънс има не по-малко трудна задача - на пътя и стои световната №1 и актуална шампионка Виктория Азаренка, която по-рано днес надви Светлана Кузнецова с 2:0 сета.

 

"Ще се забавлявам и ще се опитам да дам най-доброто от себе си срещу Вика. Просто ще се опитам да сторя това, което сторих днес!", обеща Стивънс.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини