ВИДЕО: Виктория Азаренка дублира титлата в Австралия



26-01-2013 13:25 | Станко Димов

Виктория Азаренка спечели за втора поредна година титлата от Australian Open. На финала на надпреварата Азаренка победи с 2:1 сета Ли На (Китай). В отделните части – 4:6, 6:4, 6:3 след близо 3 часа игра. Двубоят между двете бе изключително драматичен и предложи множество обрати, които в крайна сметка имаха щастлив завършек за белорускинята. 

Титлата е втора поредна за Азаренка в Австралия, като по този начин тя се нарежда до легенди като сестрите Уилямс, Жюстин Енен и Ким Клайстерс, които са единствените тенисистки от последното десетилетие, дублирали отличие от Големия шлем. Победата днес ще остави Азаренка на първото място в света, което тя си завоюва за сефте точно преди година.

Ли На пък заслужава сериозни адмирации, тъй като игра с травма в глезена, която получи през втория сет. На два пъти китайката падна лошо на корта, но стисна зъби и не се предаде до последната точка. Ли На за втори път игра финал в Мелбърн, но подобно на 2011-а, когато отстъпи пред Ким Клайстерс, напусна корта победена.

Финалният двубой започна с няколко пробива, от които в печеливша позиция излезе Ли На, която първа успя да задържи подаването си – 2:1. В тези минути световната №1 играеше изключително колебливо при свой начален удар, като след първите си два сервис-гейма не беше спечелила нито една точка след втори сервис!

Ли На също не блестеше особено, но бе значително по-постоянна с изявите си и логично поведе с 5:2 гейма. При 5:3 китайката сервираше за сета, но с пореден пробив Азаренка успя да хване последния влак и намали за 4:5, като имаше сервис на своя страна за изравняване на резултата. В ответния десети гейм Ли На игра много агресивно и заслужено получи 3 сетбола. Във всеки от случаите обаче Азаренка излизаше суха от ситуацията и изравняваше резултата. При четвъртата открила се възможност пред китайката Азаренка допусна двойка грешка и след 45 минути игра сдаде първия сет в мача – 4:6.

По сходен начин започна и вторият сет – с пробив на сметката на Азаренка. Този път обаче белорускинята успя да затвърди преднината си и след втори пробив дори поведе с 3:0. Ли На съумя моментално да върне единия от пробивите за 1:3, а след това, при 30:30 получи неприятна контузия и изправи на нокти феновете си.

Китайката изкълчи глезена на левия си крак и поиска медицинско прекъсване, а след намесата на лекаря се върна на корта, спечели следващите 2 точки и намали на 2:3. Любопитна справка от статистиката показва, че за всичките 179 финала в турнири от Големия шлем при дамите (в Откритата ера на тениса), в един единствен случай травма е решава ла съдбата на титлата. Това се случи през 2006-а, точно в Австралия, когато Жустин Енен се отказа във финала заради контузия.

Критичен се оказа шестият гейм в сета, в който Ли На поведе с 0:40 и имаше 3 точки за изравняване на резултата – 3:3. В интерес на истината китайката получи и няколко отлични възможности, но на два пъти ударите и спираха в мрежата. В крайна сметка Азаренка се мобилизира и успя да поведе с 4:2, съхранявайки аванса си от пробив.

Логичното се случи в 8-ия гейм, когато по-стабилната игра на Ли На даде резултат и тя съумя да върне и втория пробив и изравни за 4:4. Последната дума в сета обаче беше за Азаренка, която взе следващите 2 гейма и изравни резултат – 4:6, 6:4.

В началото на третия сет Ли На получи нов тежък удар. Китайката отново навехна глезена на левия крак и падна, като в същото време удари лошо главата си в корта. Това се случи точно след 10-минутната пауза, която бе наложена заради зарята над Мелбърн, отбелязваща националния празник на Австралия.

Азаренка направи решителна крачка към успеха в петия гейм, когато успя да пробие за 3:2, а след това с лекота затвърди – 4:2. Ли На се опита да се върне в двубоя, но този път не успя и в крайна сметка отстъпи на финала в Австралия за втори път в кариерата си.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини