Анди Мъри се обяви за повече допинг проби в тениса



05-02-2013 13:00 | Станко Димов

Световният №3 Анди Мъри поиска повече кръвни проби в тениса. Той смята, че със засилване на антидопинговите мерки ще се намали възможността за скандали в тениса, подобни на този с колоездача Ланс Армстронг.

Олимпийският шампион призова за отделяне на повече средства за контрол за употребата на забранени стимуланти, дори ако се наложи това да се отрази на намаляването на парите от наградни фондове в турнирите по тенис.

"Напоследък често чувам да се задават въпроси дали тенисът е чист от допинг, или не. Не знам как се определя дали един спорт е чист. Ако един от 100 играчи използва забранени вещества, за мен това значи, че спортът не е чист. Затова трябва да се направи всичко възможно тенисистите, които се състезават на най-високо ниво и по-надолу, да бъдат проверявани по-често.

Според мен, трябва да бъдат въведени биологични паспорти и да се правят повече кръвни проби. За себе си аз знам, че съм чист, но мога само да се надявам, че това важи и за останалите тенисисти", коментира Мъри.

Той изказа притеснението си, че според последната статистика за сезон 2011, от 2150 допинг-теста в тениса само 131 са били кръвни, а едва 21 от тях са направени в извън състезателни условия.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини