Маша Шарапова и мъжете - втори сервис



10-02-2013 22:34 | Искрен Минчев

В живота на Мария Шарапова всичко е прекрасно. Дори перфектно! Тя безспорно се е реализирала като топтенисистка, като разпознаваема марка, като един от главните модели за подражание в съвременния свят на спорта. Тя е икона.

Години наред Маша работеше върху имиджа си и не може да й се отрече, че се справи отлично. И ако беше постигнала същите успехи и в личния си живот, нямаше да има за какво повече да мечтае. Но поне засега личният й живот е единственото петно върху иначе безупречния й образ.

Засега за неин късмет това не влияе отрицателно на имиджа й, защото тя е изключително предпазлива. Не си позволява никога отношенията й с мъжете да влияят както върху играта и победите, така и върху социалните и рекламните й задължения. За нея имиджът е като собствено дете - твърде й е скъп, за да го жертва в името на любовта. Така че личните й отношения засега не й влияят зле. Лошото е, че не и влияят никак. А идеалният вариант е да й влияят положително. Както е според Чехов, пушката не може да виси на стената, по някое време тя трябва да гръмне задължително. Всичко, което може да се използва за развитието и укрепването на бранда “Шарапова”, трябва да се използва по най-добрия начин.

Прекрасен пример как това се получава ни дават Андре Агаси и Щефи Граф.

Всеки от тях двамата сам по себе си е световна величина. Но като двойка са нещо повече от обикновен сбор от двама велики тенисисти. На това му казват синергетичен ефект. В идеалния вариант на Маша й трябва партньор от такава класа, каквато е тя самата. Както се казва, да са лика-прилика. Човекът до нея трябва да е самостоятелна величина, фигура в своята сфера, може би даже по-голяма, отколкото е тя в своята - все пак мъжете са силният пол. Но девичата беда на Шарапова е, че тя си пада не по успели и уверени в себе си мъже, а по симпатични брюнети, чиито амбиции все още са далече от реализация.

Разбира се, Маша нямаше да е Маша, ако не се беше опитала да вземе и тази сфера от живота си под пълен контрол. Засега обаче не се получава. В началото на кариерата й се говореше, че тя излиза със сина на някакъв американски телевизионен магнат. Очертаваше се перспективна връзка, момчето сигурно е било много симпатично, но някъде тогава тя среща словенския баскетболист Саша Вуячич, според някои на купон, организиран от въпросния син на телевизионен магнат, и си губи ума по него. А както е известно, има голяма разлика между “симпатичен” и “да си загубиш ума”. Не можеш да вървиш срещу природата.

Шарапова дълго и търпеливо се опитваше да направи от Саша “човек”, както всяка жена се опитва да направи това с партньора до себе си. Мъжете, като си вземат жена, по принцип си я харесват такава, каквато е, иначе защо ще я вземат? Докато жените не вземат мъж, те вземат полуфабрикат, за да направят от него нещо по свой вкус. Мисля си, че във въображението си Маша е рисувала картина, в която Саша Вуячич, стигнал дъното в играта си в НБА, намира някакви неподозирани сили в себе си, преражда се като баскетболист и се завръща триумфално в “Лос Анджелис Лейкърс”. Шарапова си представя това, защото тя би постъпила по този начин.

Но Саша не намира тези сили, той всъщност не ги е и търсил. Според него е по-добре да играеш в турския “Ефес Пилзен” и да хванеш питомното, вместо да гониш дивото на резервната скамейка на “Лейкърс”. Очевидно Вуячич е от онези хора, които следват кармата си най-добре, когато плуват по течението. За разлика от Маша той не получава удоволствие от решаване на сложни житейски задачи.

А тъй като с чувството за собствено достойнство, самолюбието и самочувствието при него всичко е наред, то Саша очевидно не е склонен да се промени само за да докаже нещо на някого, пък било това и любимата му Маша. Каква удивителна вътрешна сила под привидната външна слабост! Вероятно именно тази сила е накарала Шарапова да се влюби в словенеца.

Но Шарапова иска Вуячич да отговаря на високите й критерии напълно, не само външно, но и вътрешно. Може би тя щеше да се примири, ако Саша беше зарязал баскетбола и беше започнал да пътува навсякъде с нея, както направи Брайън Линч за Ким Клайстерс. Мила сянка по целия свят.

Но Вуячич в това очевидно не вижда варианти за собствена реализация, каквато търси всеки човек с лични амбиции. Става ясно, че отношенията между двамата са обречени, а разстоянието, разделящо двамата доскорошни влюбени, е само формален повод. На 21 октомври 2010 г. двамата обявиха годежа си, после дойде кризата и Маша спечели “Ролан Гарос” през миналата, за да покаже на безгръбначния си приятел как се преодолява кризата в личния живот, а на 31 август тя съобщи, че годежът е развален и раздялата е факт.

И след по-малко от година на хоризонта се появява Григор Димитров. Мисля, че Мария не потвърждава официално отношенията си с него, защото все още не знае какви да са те. Как Шарапова може да узакони връзката си с неуспял все още тенисист?! Това е нонсенс. Очевидно обаче тя има план за реализация на проекта “Григор Димитров”.

Българинът е талантлив, нещо повече - той е специфично талантлив, наричат го "Бейби Федерер", но все нещо не му стига, за да реализира потенциала си. Може би не му стига самоувереност, а в такъв случай именно Маша е човекът, който може да зарази с увереност когото си поиска. Всъщност може да го зарази с каквото си поиска. С нейните възможности, преди всичко финансови, тя може да му осигури буквално всичко - най-добрите треньори, най-добрите спаринг партньори, прекрасни условия за тренировки. Със сигурност не би пожалила пари. Но не е сигурно, че Григор е готов за това.

Дори, ако на първо място за него е реализацията в професионален план, дори ако е готов да направи всичко, за да успее в тениса, не е ясно дали самолюбието му ще му позволи да му лепнат етикета “протежето на Шарапова”.

За да приемеш подобна помощ от жена, трябва много, много да я обичаш, защото само в този случай няма да приемеш даденото от нея като подаяние и милостиня.

И вероятно в момента Маша преценява - струва ли си да инвестира в него както морално, така и материално. Опитът й от връзката със Саша Вуячич - тя няма да се хвърли във връзката с българина надолу с главата. Ясно й е, че не за всеки има път към звездите, или по-точно - всеки си има свои звезди. Ако тя прецени, че не си струва, Гришо така и ще си остане просто едно от гаджетата на Шарапова.


КСЕНИЯ ВИТРЯК
, в. "24 часа"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини