Муратоглу: Няма проблем с допинг в тениса



12-02-2013 09:43 | Николай Драганов

Треньорът и приятел на Серина Уилямс Патрик Муратоглу обяви, че според него в тениса няма проблем с допинга. Темата със забранените стимуланти е изключително актуална в редица спортове в последните месеци, а причина за това са най-вече скандалните разкрития около Ланс Армстронг.

 

Американският колоездач хвърли сериозно петно върху големите атлети, а още масло в огъня наливат изказванията на скандалния доктор Еуфемиано Фуентес. Въпросният доктор е свидетел в анти-допинговата операция „Пуерто“ и твърди, че има данни за други топ-спортисти, използвали допинг, сред които и тенисисти.

 

Един от „заподозрените“ след тези изказвания е сънародникът на Фуентес - Рафаел Надал, който обаче категорично отхвърля подобни твърдения и дори призова имената на въпросните атлети да бъдат съобщение публично, за да се изчисти имиджа му. По-рано днес Роджър Федерер застана зад идеята за повече кръвни тестове, която подкрепят и други тенисисти. Според Федерер все пак за допинг в тениса не може да се говори.

 

Ето какво споделя директор на една големите тенис-академии, бивш наставник на Григор Димитров и настоящият най-близък човек до Серина Уилямс – Патрик Муратоглу...

 

Колко голям е проблемът с допинга в тениса?

- Не мисля, че изобщо съществува. Имам предвид – измамници има навсякъде по света, но за мен в тениса това е изключителна рядкост и ще го обясня по един-единствен начин. Колоезденето и бягането са силно физически спортове. Почти всичко зависи единствено от физиката. Така „прибавената стойност“ от допинга може да бъде много голяма. В тениса физиката е един от 20-те други компонента, които правят един играч добър. Ако вземете един играч, намиращ се под №200 в света и му даде най-добрия допинг, който да подобри в пъти физическото му състояние, той може и да постигне абсолютно същите резултати на корта. Допингът може да и да помогне, но рискът изобщо не си струва. Това е спорт на технически, тактически, умствени способности.

 

Вероятно обаче забранените субстанции ти помагат да се възстановяваш по-бързо и да тренираш по-здраво?

- Да, но ако се вгледате във физическите данни на повечето играчи ще видите, че те далеч не са толкова впечатляващи физически. Вземете Роджър Федерер – той разбира се е изключение, но има доста играчи с подобна физика.

 

Дали допингът може да помогне за издръжливостта?

- Вероятно ще има някакъв ефект. Но отново – има много методи да се възстановиш по-добре. Например зависи как играете тенис, колко енергия изразходвате. Рафаел Надал използва много енергия, но Федерер не използва и половината от нея. Дори Новак Джокович – не съм изненадан, че се възстановява толкова добре. На първо място, той има перфектното тяло за тенис. Няма нито грам мазнина. Няма прекалено тежки мускули, което е много важно. Невероятно гъвкав е и ако се вгледате в начина, по който играе ще видите, че не използва твърде много енергия. Той е близо до основната линия, така че тича много по-малко. Сравнете го с много други играчи. Всички тези неща имат голямо значение, когато става дума за възстановяване.

 

Какво бихте казали за ефективността на анти-допинговите тестове?

- Не съм специалист. Не мога да кажа колко голяма е разликата между кръвен тест и тест от урина. Правят се доста тестове с урина, но не толкова много с кръв. Така че, ако кръвните тестове дават по-голяма информация – нека бъдат повече. Нека контролът бъде възможно най-добър.

 

Наистина ли в Големия шлем се взимат проби само когато губиш?

- Да - само когато загубиш. Ако взел нещо, то ще бъде открито и след края на турнира. Избират играчите на случаен принцип. Например на Мавриций, където група играчи, включително Серина Уилямс тренираха, направиха проверка. В академията Муратоглу редовно идват инспектори и търсят този или онзи играч. Отново казвам, че не зная колко точно информация дават тези тестове.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини