Не гледайте съперника в очите, призовава легендата Крис Евърт



12-02-2013 10:15 | Николай Драганов

Крис Евърт е една от най-големите легендите на женския тенис. Носителка е на 18 титли от Големия шлем на сингъл, като е триумфирала повече от веднъж във всичките четири големи турнира. Разполага и с три трофея на двойки.

Съперничи си с имена като Били Джийн Кинг, Мартина Навратилова, както и с Маргарет Корт и Щефи Граф съответно в началото и в края на техните кариери. За съперничеството между нея и Навратилова, която също има точно 18 титли от Шлема, Пийт Сампрас казва, че „тези мачове са върхът в женския тенис“.

Единствено Граф разполага с по-голям брой от най-ценните отличия в „оупън“ ерата на тениса. Печели първата си титла през 1974-та година, а последната – цели 12 години по-късно, като през целия период успява да спечели поне една титла от Шлема през сезона. На два пъти е президент на женската федерация, а в момента работи като коментатор за ESPN.


Със сигурност Крис Евърт трябва да бъде слушана винаги, когато говори за тенис. Преди няколко дни ви запознахме с мнението на Джейми Мъри – брат на световния №3 Анди Мъри, що се отнася до двубоите срещу роднина. Самата Евърт също има какво да каже по въпроса, тъй като сестра и Джейн Евърт също е професионална тенисистка. Крис разширява още повече въпроса и се опитва да даде най-добрите съвети за двубой срещу човек, който не ти е никак безразличен – било то роднина или просто близък приятел.

 

Избягвайте контакт с очите. „Мразех да играя срещу някой, за когото ми пука, независимо дали това бе сестра, или мой приятел. Да играя срещу сестра си преобръщаше стомаха ми. Беше най-лошото, наистина ужасно. Не исках да загубя. Не исках и те да загубят. Опитвах да се справя с този проблем, като се старая да не поглеждам в очите им. Исках да избегне емоциите. Играех най-добрия си тенис, когато не показвах емоции, когато нямаше драма.

Емоциите пречат на работата ти на професионален тенисист, а тя е да печелиш мачове. Така че, моят съвет е – не поглеждайте в очите на противника, ако той е ваш близък човек. Ако го направите, ще видите колко много искат да спечелят и колко ги боли, ако вие печелите вместо тях. Това не е приятна гледка. Ако не можете да видите очите им, много по-трудно емоциите ще ви повлияят."

 

Повикайте инстинкта си на убиец. „Бях известна с него. Когато играех срещу някой, за когото не ми пука, беше много по-лесно за мен. Но когато срещу мен беше момиче, което ми е приятел или срещу сестра ми, трябваше да се трудя три пъти повече, за да намеря този инстинкт. Това ме разсейваше много сериозно. Но трябваше да съм сигурна, че ще успея. Когато играех срещу непознат, просто не усещах нищо. През цялото време си повтарях, че моята първа задача е да спечеля мача и не мога да си позволя да съжалявам да противника си."

 

Няма проблем да разговаряте преди мача. „Винаги съм вярвала, че това е окей. Винаги съм искала да имам възможността да кажа на момичето срещу себе си „успех!“

 

Играйте срещу топката. „Колкото е възможно повече – знам, че е по-лесно на думи, отколкото на практика, но играйте срещу топката, а не срещу противника. Не спирайте да опитвате, да опитвате и да опитвате да забравите срещу кого играете и да възприемете този мач като просто поредния такъв.“

 

Ако спечелите, не празнувайте. „Не правете това!“

 

Когато се срещнете със своя приятел след мача, не говорете за него.  „Когато мачът свърши, това е краят. Продължете напред.“

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини