Вика сдаде първото място с високо вдигната глава (видео)



17-02-2013 19:38 | Николай Драганов

Детронираната №1 в света Виктория Азаренка надигра бъдещата водачка в световната ранглиста на финала на турнира в Доха и триумфира с титлата след успех с 7:6(8), 6:2, 6:3 сета.

 

По този начин вече бившата №1 предаде лидерската позиция с гордо вдигната глава, успявайки да запише едва втора победа в кариерата си над Серина от 13 двубоя помежду им до този момент. 

 

За последно тя спечели финал в Маями през 2009-та година, след което записа осем поредни поражения от американката. Четири от тях бяха на турнири от Големия шлем, а още две съответно на Олимпийските игри и на финалния женски турнир в края на миналата година.

 

Двубоят започна много силно за Азаренка и още в първия гейм Серина трябваше да спасява две точки за пробив, за да вземе гейма си. Последва страхотна серия от 12 поредни точки в полза на действащата №1, довела до пробив на 0 и преднина от 3:1 гейма. Американката прекъсна черната серия и намали за 3:2, след което стигна до точка за пробив и изравняване на резултата, но Азаренка се спаси. При 4:3 обаче Уилямс отново натисна и този път успя да пробие и да изравни. Последваха няколко оспорвани гейма, които все пак бяха спечелени от сервиращите и логично се стигна до тайбрек. 

 

13-тия решителен гейм стартира с два разменени мини-пробива, а Серина първа допусна втори такъв за 3:2 точки. Азаренка стигна до преднина от 5:2, но в този момент новата №1 в света записа четири поредни точки, преднина от мини-пробив и сервис за 1:0 сета. Изненадващо или не, американката веднага загуби двете си подавания, а при 7:6 Азаренка не повтори тази грешка и затвори сета със 8:6 точки.

 

Вторият сет тръгна с по два разменени сервис гейма и пробив на 0 в полза на Серина в третия. Той бе затвърден, а малко по-късно Азаренка спаси две точки за пробив и премина през куп равенства, за да намали за 2:3. Това обаче се оказа последният спечелен от нея гейм в този мач - Серина спаси една точка за пробив в следващия, също мина през няколко равенства но все пак поведе с 4:2, а след това проби на 15 за 5:2. Секунди по-късно тя изравни резултата в сетовете - 6:2 след 1:49 минути игра.

 

Мачът практически започна отначало и трябваше да бъде решен в трети решителен сет, а това начало се оказа доста силно за Вика. Тя успя да пробие във втория гейм на 15, а малко след това спаси точка за пробив и затвърди за преднина от 3:0, доближавайки се само на три гейма от титлата.

Без повече пробиви се стигна до 5:2 в полза на Азаренка, която можеше да приключи всичко още в осмия гейм, но пропусна един мач бол при сервис на Серина. Малко по-късно обаче поведе с 40:0, Уилямс спаси първата шампионската точка, но при втория опит Азаренка успя и триумфира с титлата в Доха.

 

По този начин тя предаде достойно първото място, като прекъсна серията от осем поредни спечелени финала за Серина. Последната загуба на Вика пък е в края на миналата година на заключителния турнир на WTA.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини