Род Лейвър разкрива - как да мислиш като шампион?



20-02-2013 19:01 | Николай Драганов

Покрай споровете за "най-великия тенисист в историята", изреждането на титлите на Роджър Федерер и Пийт Сампрас, сравненията за конкуренция, настилки, комплексност на качествата и всички останали добре познати доводи и фаворити, винаги изниква едно определено име. Род Лейвър.

Единственият тенисист, печелил четирите трофея от Големия шлем в една година. Два пъти. Австралиецът има общо 11 титли от Шлема и няма никакъв спор, че е един от най-големите шампиони, които този спорт е виждал.

Но как да имаме неговото шампионско мислене? Ето няколко съвета от самия Род Лейвър...

 

Вярвайте в своята игра. Покажете ударите си. И каквото и да се случва - не се паникьосвайте. "Ще играете само на сигурно цял живот, или ще опитате нещо различно на корта? Понякога ще се получава, понякога - не. Ако искате да бъдете успешен тенисист, трябва да вярвате, че играете правилно. Да вярвате наистина в себе си. Една голяма част от тази игра е въпрос на самочувствие.

Когато погледна назад към своята кариера, виждам колко много дължа на убедеността във факта, че играя както трябва. Беше игра на самочувствие. Когато стигне до труден момент, какво ще избереш - да се паникьосаш, или да си кажеш "сега ще направя страхотен удар" и просто да го сториш."

 

Не очаквайте винаги да изиграете перфектен мач. "Мисля, че някои хора очакват винаги да имат ден и да изиграят отличен двубой. Когато това не се случи, те рухват. Да печелиш мачове не винаги означава да играеш безгрешно. Трябва да приемеш трезво това, което се случва."

 

Бъдете късметлии. "Да си шампион понякога е въпрос и на съдба. Някои играчи показват страхотен тенис, но никога не пробиват след наистина великите играчи."

 

Не се отказвайте. Учете се от грешките си. "Прекалено много играчи драматизират след няколко загуби. Казват си: "не, не мога да играя тази игра" и обмислят отказване. Аз винаги съм се опитвал да се уча от загубите си. Никога след загуба дори не съм си помислял за отказване. Учете се от тези моменти. Спомнете си детството - щастлив си след победа и нещастен след загуба, но не прекалено нещастен. Не се обсебвайте от загубите."

 

Наслаждавайте се. "Като дете всеки играе играта, защото се забавлява. Изпитваш любов към играта. Не губете това чувство. Трябва да се трудиш здраво, за да станеш шампион - не става с магическа пръчица. Но със сигурност трябва да се забавляваш."

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Shanghai Rolex Masters
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Шанхай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,298,535

Official Website | Livescore
Турнир: China Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Пекин, Китай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $3,891,650

Official Website | Livescore
Турнир: Japan Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Токио, Япония
Настилка: Твърда
Награден фонд: $1,989,865

Official Website | Livescore
Други новини