Зеленият клей в Чарлстън - генетика и бъдеще



07-04-2013 10:17 | The New York Times

От 59 турнира в календара на WTA и 65 в този на ATP, женската надпревара в Чарлстън е единствената, която се провежда на зелен клей.

 

В миналото обаче тази настилка, разработена от компанията HarTru е имала сериозна роля в американския тенис, който днес е доминиран от твърдите кортове.

 

На такава настилка се е играло Откритото първенство на САЩ в периода между 1975-та и 1977-ма година. Тя замества тревата, останала десетки години и предшества хард корта на "Флашинг Медоуз", на който US Open се играе и до днес.

 

Зеленият клей всъщност представлява ситно натрошен вулканичен базалт с тъмно сиво-зелен цвят, идващ от минералният епидот, който се съдържа в този камък.

 

Настилката е разработена в началото на 30-те години на миналия век във Вирджиния, а зеленият материал е счетен за отличен заместител на червените клей кортове, много от които в тези времена са били изградени от тухлите на унищожени в Първата световна война европейски сгради, които пристигали натрошени отвъд Атлантика в товарни кораби.

 

На зелен клей в момента се провеждат няколко по-нискоразредни турнира, включително "Чалънджър" надпревари, които определят американците с "уайлд кард" за "Ролан Гарос", но с оглед увеличаващото се желание за по-голям брой от най-щадящата колената настилка, дори се заговори за евентуалната подмяна на твърдите кортове в Маями именно със зелен клей.

 

Тази позиция бе защитена от Пол МакНамий, според когото организаторите на турнира Sony Open Tennis в Кий Бискейн трябва да обмислят подобен ход, ако искат да бъдат атрактивни за играчите, които в този етап от сезона вече се подготвят за турнирите на червени кортове в Европа и разбира се - Откритото първенство на Франция. 

 

Тази година от надпреварата в Маями се отказаха Роджър Федерер и Рафаел Надал, което също спомогна за намаляването на посещенията с около 6% процента спрямо миналата година.

 

Адам Барет - директор на турнира побърза да уточни, че дори не са водени подобни разговори, но все пак си остави вратичка като заяви, че е възможно това да се случи, стига ATP да го пожелае.

 

Не е ясно как подобен вариант ще бъде приет от американските играчи, които не се славят като особени специалисти на клей и постигат най-големите си успехи на домашните турнири и разбира се, на най-бързите кортове - тези на трева.

 

"Кортовете бяха прекалено бавни. Финалът се превърна в дълъг, изморителен маратон. Тези условия правят почти невъзможно реализирането на уинъри", коментира Анди Родик в "Туитър" след мача между Ферер и Мъри.

 

Зеленият клей обаче не позволя толкова много приплъзване и не абсорбира до такава степен скоростта на ударите както червения си "брат". Тези различия би трябвало да паснат на американците, а освен това изглеждат най-подходящи за по-плавно и естествено преминаване от хард към клей кортове.

 

"Зеленият клей определено е по-бърз от червения, така че може би помага на играчите в това пренастройване, преди да стъпят на тежкия червен клей в Париж", коментира директора на турнира в Чарлстън Боб Моран.

 

Идеята за разширяване на географията на зеления клей се харесва и на доста от европейските играчи. По думите на Моран, няма такъв, който да се е изказвал негативно за неговата настилка. 

 

Андреа Петкович, която опита зеления клей за първи път през миналата седмица подкрепя евентуална промяна на настилката на турнира в Маями. "Харесвам твърдите кортове там, те са доста бавни и сходни с клей кортове, с изключение на плъзгането. Не мисля, че разликата ще е голяма, но ще бъде добре да разширим клей сезона, за да запазим своите тела. Би било приятно", коментира германката.

 

Серина Уилямс, която е играла далеч повече турнири на червен клей, има точно две титли на такава настилка - толкова, колкото и на зеления клей в Чарлстън. Световната №1 също така засега е непобедима на експерименталния син клей в Мадрид, който разбуни духовете през миналата година.

 

The New York Times

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини