Тони Надал: Не съм сигурен дали Рафа ще се върне на топ ниво



19-04-2013 14:03

Наставникът на Рафаел Надал и негов чичо - Тони даде интервю пред Матс Виландер. В него треньорът на бившия номер 1 признава, че неговият възпитаник ще опита да играе все по-агресивно, включително и на клей.

Той не крие, че проблемите с контузиите на Рафа го тревожат непрекъснато, но въпреки това е оптимист за бъдещето.

"Бяхме наистина притеснени, тъй като процесът на възстановяване се получи с по-бавни темпове от очакваното. Нормално е да имаме притеснения и съмнения. Наистина ще бъде трудно за Рафа да се върне на топ нивото от преди години. Трудно е да се прогнозира," споделя Тони Надал.

Попитан дали тези месеци извън корта ще повлияят на увереността на Рафа, Тони Надал отговаря:

"Увереността е наистина важна, но най-основното е да си физически здрав. Тогава е и по-лесно да си уверен. Естествено, най-добрите играчи са тези, които са психологически устойчиви.

"В известна степен бе изненадващо, че Рафаел успя да спечели турнири като тези в Акапулко и Индиан Уелс. Мисля че нивото му на игра е много добро в момента и той натрупа допълнително увереност след успехите," анализира Тони.

Тони Надал отчита, че за него трудно да повярва, че неговият възпитаник вече има 7 титли от "Ролан Гарос" - повече от легендата Бьорн Борг.

"Това е невероятно. Спомням си Бьорн Борг, който бе невероятен играч. За мен той бе по-добър от Рафаел. Да спечели 7 пъти е просто изключително. Никога не съм си представял и че ще спечели 71 поредни победи на клей," споделя още той.

Попитан кои играчи са фаворити за тазгодишния "Ролан Гарос", Тони Надал казва: "Този сезон това са Джокович, Дел Потро, Давид Ферер, Рафаел, Мъри... не съм сигурен за Федерер. Рафаел е част от групата на фаворитите, но не съм сигурен дали е най-големият от тях."

Въпреки проблемите в последно време Тони Надал не пропуска и общото им кредо с Рафа: "В нашата философия за спорта, основната ни цел е да побеждаваме. Няма значение дали си №1,2 или 3, а трябва да печелиш турнири. Затова се състезаваш. Знаем, че Рафа трябва да стане по-агресивен на корта, но целите ни остават еднакви ... да побеждаваме."

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини