Александра Караманолева: Бях се отказала от тениса



26-04-2013 12:14 | Станко Димов

Александра Караманолева е родена на 14 ноември 1996 г. От 10 години тренира тенис и е действаща шампионка на България до 16 и до 18 г.. Преди дни състезателката на ТК „15:40” спечели в Пловдив третата си титла от турнир за девойки.

- Александра, в края на миналата седмица спечели международния турнир на ITF за девойки до 18 години. Как стигна до успеха?
- Не беше много трудно, честно казано. Има голяма разлика между двубоите при жените и при девойките. Жените се борят доста повече за спечелването на всяка точка. При тях и залогът е по-голям. В Пловдив мачовете ми на четвъртфиналите и на финала бяха най-тежките и трябваше да играя на 100 процента, за да ги спечеля. Щастлива съм, че успях да взема титлата.

- Ще продължаваш ли да играеш при девойките, или ще се съсредоточиш само в участия при жените?
- Мисля че в Пловдив изиграх последния си турнир до 18 години. Ако успея обаче да вляза в някой турнир от Големия шлем при девойките, ще участвам.

- Също през април стигна до първия си финал в турнир за жени. Разкажи повече за представянето си в Ираклион?
- В Гърция започнах от квалификациите. Имах късмет, че схемата не беше пълна и се класирах за основната схема само с една победа, което ми спести сили. Последвалите мачове бяха най-трудните в досегашната ми кариера. Спечелих срещу доста по-опитни от мен тенисистки от Германия и Италия в по три сета. Единствено на четвъртфинала срещу Юлия Стаматова победих в две части, но те бяха с тайбрек.

- Как ще продължи подготовката ти?
- В момента тренирам на Българския национален тенис център. Искам да благодаря на федерацията за условията които ми предоставя. Националните треньори Ивайло Трайков и Тодор Енев ми помагат много. Матей Пампулов въпреки, че дълго време беше извън България, също ми помага със съвети и упражнения. Тренирам и с моя баща Александър. През май ще участвам в два турнира за жени в Гърция.

- Ти си държавна шампионка на открито до 16 и до 18 години. Имаш ли амбиции да спечелиш титлата и при жените?
- Ако първенствата не съвпаднат с някой много важен турнир, имам желание да участвам и на двете държавни – до 18 години и за жени. Ако спечеля и при жените това ще бъде голям успех и ще означава много за мене. Но знам, че няма да е лесно, защото почти всички силни български тенисистки ще играят на държавното.

- Кога и къде започна да тренираш тенис?
- Започнах на шестгодишна възраст при Галя Ангелова. Може би е интересно да спомена, че много дълго бях в една група с Джулия Терзийска. През годините смених няколко треньори, но наставникът с когото съм от началото и се надявам да продължа още дълго с него е моят баща. А най-големите си успехи постигнах с Пресиян Коев. Не знам дали знаете, но миналата зима бях спряла да тренирам за два месеца.

- Защо, заради контузия ли?
- Не. Нямах добри резултати и прецених, че е по-добре да се концентрирам върху учението. Тогава Георги Дончев от БФТ се обади на баща ми и му обясни, че това не е правилно и трябва да се върна на корта. Аз преосмислих нещата и реших, че тенисът ми е приоритет. След това дойдоха и големите ми успехи през 2012 година.

- Какво правиш извън спорта?
- Уча в Частна профилирана гимназия „Образователни технологии”, което е идеално за мене, защото мога да си позволя отсъствия заради участия в турнири. Свободното ми време е много малко, но когато го имам обичам да излизам с приятели.

- Подражаваш ли на някого в тениса?
- Възхищавам се на Мария Шарапова и Виктория Азаренка. Шарапова е невероятен талант, но и много работоспособен човек. При мъжете се прекланям пред Роджър Федерер и лекотата, с която играе. Фен съм и на Григор Димитров.

- Къде ще бъде Александра Караманолева след 3 години?
Най-малкото в топ 100 на световната ранглиста на Женската тенис асоциация. А се надявам да бъда тогава сред първите 20, стига да съм здрава.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини