Роджър Федерер: Връщам се на корта особено мотивиран



05-05-2013 19:31

Защитаващият титлата си Роджър Федерер се появи на пресконференция преди старта си на тазгодишния турнир в Мадрид усмихнат и любезен с всички, щастлив че се завръща на корта в добра кондиция.

"Отне ми известно време да се оправя от травмата в гърба след Индиан Уелс, не съм променял физическата си подготовка, просто тренирах здраво вкъщи. Това съвпадна с ваканцията ми, така че не загубих много време. Последните години бях зает с множество турнири, така че почивката ми се отрази добре.

"Чувствам се добре и съм развълнуван да се върна във веригата турнири на АТР. Дълъг път е и трябва да съм готов! Вярвам, че се връщам силен на корта, мотивиран съм," заяви той.

Роджър също похвали изцяло обновените червени кортове в комплекса "Каха Махика".

"Чувам от играчите, че са доволни от идеалните кортове тази година. Не знам дали проблемът бе в цвета, но миналите години имаше проблеми с качеството им, много критики отнесоха."

Разбира се не бе подминат въпрос за най-големия му съперник досега Рафа Надал след полемика в Мадрид дали да бъде поставен като 2 в схемата и дали въобще може да се върне на върха в ранглистата.

"Мисля че няма голяма разлика между номер 5 и номер 1 в края на турнира. Рафа 9 години е в Топ 8 тук, той е супер успешен играч на червено и има големи шансове да спечели."

Двамата най-големи съперници всъщност могат да се срещнат на полуфинал тук. Федерер бе помолен да изясни случая с участието си на турнира в Базел и дали Роджър Бренвалд му се извинил.

"Заявих че ще играя на турнира още преди месец, за мен възможността да играя в родния ми град пред моя публика, е най-важна. Имам толкова преживяни емоции там, още от подавач на топки, а после и титлите. Винаги е било страхотно и не искам това да се променя заради някакви нерешени бизнес неуредици.

"Казах, че ще играя просто за собствено удоволствие. Няма значение, не искам да обсъждам финансови въпроси пред пресата, както той направи.

После Федерер бе помолен да коментира факта, че от Уимбълдън тази година са определили 39 милиона паунда за наградни фондове, като играчите са постигнали отлични условия.

"Аз лично бях част от този процес и смятам че постигнахме преди всичко един позитивен диалог и те разбраха позицията ни. Не бе толкова въпрос на пари.

"Мисля ключов момент бе да се разберем, че играта еволюира и  има нужда от разширяване, привличане на повече спонсори.

"Желанието им да се променят и да искат да инвестират повече пари в играчи е много добро нещо, както и наградните фондове да бъдат разпределени по-справедливо. Тенисистите са много ентусиазирани от тези постъпки."

Накрая Роджър говори за работата си с починалия наскоро президент на АТП Брад Дрюит.

"Брад не бе само президент на АТП, а и тенисист, и турнирен директор. Също и човекът създал Мастърс Къп в Шанхай. Толкова време и усилия е посветил на тениса, че заслужава да го почетем днес.

"Беше много приятно да работиш с него. Винаги съм се наслаждавал на работата ни. Накрая ми беше трудно да го гледам, че физически не е същият. Сега мога само да оценя по достойнство всичко което направи за нас и съм сигурен че играчите ще направим нещо за паметта на Брад Дрюит," споделя още Федерер.

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини