Рафаел Надал "захапа" пета титла за сезона!



12-05-2013 18:10 | Станко Димов

"Краля на клея" Рафаел Надал за пореден път показа защо е считан за най-великия тенисист, подвизавал се на червени кортове и триумфира със своята титла №55 в кариерата и №40 на клей.

Във финалния мач на "Мастърс 1000" турнира в Мадрид, Рафа се наложи с 6:2, 6:4 над световния №15 Станислас Вавринка, който в трети кръг отстрани Григор Димитров. Това бе девети мач между Надал и Вавринка и девета победа за испанеца, който е спечелил всичките 19 сета, изиграни помежду им.

Благодарение на своя триумф в днешния ден, Рафа стана едва вторият играч с три титли от Мадрид, като по този показател дели първото място с Роджър Федерер. Предишните два успеха на Надал бяха през 2005-та и 2010-та година.

Меко казано забележителна изглежда и статистиката на испанеца след завръщането му на корта - Рафа не игра 7 месеца заради проблеми с коляното, но след като стъпи обратно на корта е играл на седем поредни финала, като е спечелил пет от тях.

Надал е водач и що се отнася до спечелените титли от категория "Мастърс", като след днешния триумф в испанската столица той има на сметката си 23 трофея от най-престижните надпревари след тези от Големия шлем. Само на червени кортове той има 40 победи и едва шест загуби, като е побеждаван от една трима тенисисти - три пъти от Новак Джокович, два пъти от Роджър Федерер и веднъж от Орасио Себайос.

С днешната си победа Рафа сложи край на серията от девет поредни победи на Вавринка, което е изравнено най-добро постижение за швейцареца. За него това бе втори финал в турнир от сериите "Мастърс" след загубата от Джокович през 2008-ма година в Рим. За Станислас остава утеха, че с представянето си през тази седмица ще си осигури завръщане в топ 10 за първи път от 5 години насам.

Матадора започна вихрено днешния финал и притисна максимално своя съперник още в първия гейм. Той стигна до преднина от 0:40, но пропиля и трите си точки за пробив, а след това пропусна и още две, преди най-после от третия опит да излезе напред в резултата. След бърз гейм за 2:0 се стигна и до нов пробив, този път далеч по-лесен, а след това и до преднина от 4:0. Вавринка най-после се разписа в мача в петия гейм, но до края Рафа му даде само 1 точка на свой сервис и само след 31 минути игра поведе със сет на нула.

Втората част се движеше равностойно до 2:2, когато Вавринка отново изостана с 0:40 на свой сервис, но след пет поредни точки все пак се измъкна и поведе с 3:2. Рафа набързо изравни, а в следващия гейм милост нямаше и първият и решителен пробив във втория сет стана факт.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини