Бердих шокира Джокович след забележителен обрат в Рим



17-05-2013 16:16 | Николай Драганов

Световният №6 Томаш Бердих се класира на полуфинал в "Мастърс 1000" турнира в Рим, записвайки забележителна победа над Новак Джокович след над два часа на Централния град в италианската столица. Чехът осъществи драматичен обрат и се поздрави с успеха след 2:6, 7:5, 6:4 и ще спори с Рафаел Надал или Давид Ферер за място на финала.

 

Томаш Бердих записа едва втора победа над Джокович от 15 мача срещу настоящия световния №1, като за последно това се бе случвало на Уимбълдън 2010, а след този мач чехът имаше 11 поредни загуби. Това е и първо класиране за Бердих на полуфинал на "Мастърс" турнира в Рим.

 

За Ноле това е второ доста голямо разочарование, след като на "Мастърс 1000" турнира в Мадрид отпадна още във втори кръг. Във Вечния град Джокович записа победи над Монтанес и Долгополов, но няма да успее да защити точките си от миналата година, когато игра финал срещу Надал.

 

Сърбинът може да съжалява много за днешното поражение, тъй като сервираше за мача при 5:3 във втория сет и успех с 6:2 в първата част. Бердих обаче успя да запише пет поредни гейма и изравни след 7:5, а на старта на третата част осъществи пробив, който не изпусна до края на мача.

 

Мачът тръгна равностойно в първите три гейма, но след дълъг четвърти и две пропуснати точки за пробив, от третия опит Джокович успя да пробие и да поведе с 3:1, а секунди по-късно затвърди на 0 за 4:1. Двамата размениха по един гейм, а при 5:2 Бердих се пропука отново и загуби за втори път подаването си, този път с цената на първия сет. В тези минути Ноле показваше изключително стабилна игра в защита и от начален удар, като не даде нито точка за пробив пред своя съперник.

 

Във втората част играта бе повече от равностойна, но при 3:2 за Джокович съдбата изигра своята роля и сърбинът стигна до пробив. От спечелена позиция, Бердих първо пресили една топка на милиметри в аут, подарявайки точка за пробив на Ноле, а в следващото разиграване топката срещна мрежата и падна неспасяемо в полето на чеха за 4:2.

 

Световният №1 затвърди, а Бердих отговори с гейм на 0 за 3:5. Сервирайки за мача, Ноле допусна може би първи колебания, а в същото време Бердих запази увереност и се добра до първата си точка за пробив в мача, която след дълго разиграване и уинър по правата бе реализирана.

Силните минути на чехът продължаваха, а с това и серията му от спечелени геймове. Тя нарасна на 4 поредни след нов ключов пробив от втората си възможност и общо трета в мача при 5:5, а малко по-късно след петия пореден гейм на сметката си Бердих изравни резултата в сетовете - 7:5.

 

Добрата игра на чеха продължи и на старта на третата част и още в третия гейм той стигна до преднина от 15:40 и от втората възможност се възползва, пробивайки за 2:1. Още в следващия гейм Ноле стори всичко възможно, за да се върне веднага в сета, но пропусна точка за пробив при 30:40, а след куп равенства Бердих затвърди. Двамата продължиха да редуват отлични разигравания, но Джокович така и не успяваше да пречупи своя съперник и да му върне пробива

 

Сервирайки за мача при 5:4, Бердих стигна до преднина от 40:0, когато първият му сервис изчезна и Ноле успя да изравни, но с два мощни сервиса чехът все пак се добра до една от най-сладките си и ценни победи в кариерата.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини