Сюзан Ленглен – първата тенис богиня



22-05-2013 12:46 | Любомир Тодоров

На светлия за всеки българин 24 май тенис общността ще почете първата голяма звезда при жените. На тази дата през 1899 година се е родила французойката Сюзан Ленглен. За мнозина тя е само името на втория по големина корт в комплекса „Ролан Гарос”, където в неделя започват двубоите от втория за годината турнир от Големия шлем.

Парижанката Ленглен променя тениса напълно – като се започне от облеклото, премине се през стила на игра, поведението на корта и извън него и се завърши с първия професионален договор при дамите в аристократичния спорт. Сюзан печели общо 31 титли от Шлема в кариерата си, от които по 6  на единично от „Ролан Гарос” и „Уимбълдън”.  Тя практически не губи нито мач след първия си финал на Първенството на Франция през 1914.

Ленглен започва да тренира на 10 години, защото страда от астма и като цяло е с крехко здраве. Реално първият й наставник на корта е нейният баща Шарл. Само за няколко години Сюзан се превръща в тенис сензация. След финала през 1914-а тя трябва да чака почти 5 години до следващия си голям успех заради Първата световна война. От 1919 до 1923 тя печели титлите на единично и на двойки на „Уимбълдън”. От 1920, когато се възстановява провеждането на Откритото първенство на Франция, Ленглен става абсолютен хегемон и взема общо 16 купи в Париж на сингъл, двойки и смесени двойки. По това време местен журналист измисля прозвището La Divine (Божествената) на бившата балерина Сюзан, което я съпътства през целия й живот.

Французойката първа дръзва да промени тенис екипировката. Шармантната шампионка смело отрязва роклята си почти до коляното. До този момент е било немислимо дама да излезе на корта с облекло, което позволява да се види каквато и да е част от нейното тяло. Ленглен маха и ръкавите и се отказва от задължителната за началото на 20-те години на ХХ век шапка, като я заменя с цветна лента. Тя обяснява трансформациите в облеклото си с факта, че така движенията й стават по-свободни. Освен това тенис пуристите са смаяни, че Сюзан се подкрепя в почивките между сетовете с… коняк.

Този екип предизвиква истински скандал, особено в консервативна Великобритания. През 1926 година се намира и претекст да бъде унизена свободомислещата французойка. Обвиняват я в обида към британската монархия, защото закъсняла за мач, а в ложата я очаквала кралица Мери. Ленглен обяснява, че никой не я е предупредил за промяната на началния час на двубоя. Извинението не се приема и разгневената Сюзан напуска, за да не се върне никога повече в Лондон.

На Олимпиадата в Антверпен през 1920 година Ленглен печели за Франция златните медали на сингъл и смесени двойки (с Макс Десюжи) и бронз на двойки. В турнира на единично тя губи само 4 гейма – 3 от които на финала срещу Дороти Холман.

Голямата шампионка става първата професионална спортистка в света. През 1926 година тя подписва договор за серия от мачове срещу американката Мери Браун, бивша победителка от US Open. Мениджърът Чарлз Пайл плаща на Сюзан колосалната за онова време сума от 50 000 долара. Първата среща е в Ню Йорк и протича при огромен интерес. До края на февруари 1927 година двете играят общо 38 мача, които френската звезда печели с лекота. Изтощението обаче е огромно и Сюзан след това се оттегля от корта.

Ленглен е първата дама, осмелила се да играе по мъжки. Тя залага на мощен начален удар, често излиза на мрежата и няма никакви проблеми с волетата.
До края на краткия си живот Сюзан се занимава с тенис – основава своя школа, пише учебници за играта, помага на много начинаещи състезатели. През 1938 година тя се разболява от левкемия, за броени дни ослепява и на 4 юли почива едва на 39.

За сравнително късата си кариера Божествената печели общо 81 титли на единично (в седем от случаите не губи и гейм в целия турнир), 73 на двойки и 11 на смесени двойки. През 1978 година Сюзан Ленглен е приета в Залата на тенис славата. Можем само да гадаем как щеше да изглежда днес играта, ако не бяха нейните революционни промени.

Любомир Тодоров, Медиен директор на Турнира на шампионките на WTA

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини