Развитието на Надал през погледа на Федерер



30-05-2013 14:53 | Станко Димов

Роджър Федерер и Рафаел Надал са най-големите съперници на нашето време, а ако има човек, който е свидетел, участник, а защо не и потърпевш от прогреса на испанеца, това е именно 31-годишният Федерер. Двамата винаги са поддържали повече от коректни и приятелски отношения, макар слабостта в играта на Роджър срещу стила на Надал да е широко популярна и коментирана десетки пъти.

Равносметка от мачовете помежду им е достатъчно категорична - 30 двубоя и 20 победи за Рафа, 14 от които на финал. С какво се е променила играта на Рафа от първата среща помежду им през 2004-та година, когато на твърдите кортове в Маями, 17-годишният испанец записва победа с 2:0 във втори кръг, което си остава и срещата на най-ранна фаза помежду им, отговоря самият Роджър пред сайта на ATP.

"Малко или много, той е същият играч. Когато влезеш в тура за първи път, ти вече имаш своя стил и основа. Така че силните ти страни остават силни, както и слабостите. Разбира се, можеш да работиш върху тях. Мисля, че Рафа се подобри значително и двете отношения", коментира Федерер.

"Неговите силни страни са още по-опасни днес, а слабостите му са подобрени. Разбира се, той е и много по-здрав. Вече не е младо момче. Вече е мъж. Към това можем да добавим и огромния опит, който натрупа. Така че е много развит играч, невероятен за наблюдаване и резултатите му го доказват", категоричен е швейцарецът.

Двамата се срещнаха на финала в Рим преди две седмици, което бе и първият сблъсък помежду им в пряка битка за трофей от финала на "Ролан Гарос" през 2011-та година. Рафа записа категорична победа и лиши Федерер от една от последните му възможности да спечели един от двата "Мастърс 1000" трофея, с които не разполага в славната си витрина.

От своя страна Надал взе шестата си титла от осем турнира и 41-ви трофей на клей. По този показател той отстъпва вече само с 4 титли на Гилермо Вилас. През миналата година Надал счупи рекорда на Бьорн Борг за 7 титли от "Ролан Гарос", а при нов успех в Париж ще стане единственият играч в Откритата ера с осем отличия и ще изравни рекорда на Макс Декуги от началото на века в дните на тенис от съвсем друг свят.

В тази връзка Федерер обясни, че му е трудно да прецени кой е най-великият играч на клей. Швейцарецът има 2 победи и 13 поражения от Рафа на червени кортове, но запитан как би се представил срещу Борг, той отвърна: "Вероятно не по-добре. Той беше един от най-великите на тази настилка в историята. Играеше с дървени ракети в много различна ера. Затова винаги ми е било трудно да кажа кой е най-великият на всички времена."

"Такива изводи са много трудни, защото Борг щеше да е друг играч в днешната ера, както и Рафа със сигурност би бил много различен в предишната ера. Великите играчи обаче винаги ще намерят начин и това е, което Рафа показва през последните 10 години", допълни Роджър.

"Невероятно е колко успешен е той и какво показва във всеки един свой мач. Рафа трябва да се наслаждава на максималния респект от всички останали играчи за всичко, което е постигнал, при това не само на клей. Все още гледат на него като клей състезател, което категорично не е така", завърши Федерер.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини