Федерер с победа №900 след обрат в петсетова битка



02-06-2013 21:33

Носителят на 17 титли от Големия шлем Роджър Федерер извоюва драматична петсетова победа над Жил Симон в четвърти кръг на тазгодишния "Ролан Гарос". Швейцарецът постигна успех №900 в кариерата си след 6:1, 4:6, 2:6, 6:2, 6:3, класирайки се за 36-ти пореден четвъртфинал в турнир от Голямата четворка!

Това бе четвърта победа от шест мача за Федерер срещу Симон, който даде всичко от себе си, но, Федерер се оказа с по-здрави нерви и по-висока класа в ключовите моменти от срещата. В четвъртфиналите за Роджър предстои трета поредна среща с французин след успехите над Бенето и Симон, този път той ще играе с първата ракета на Франция Жо-Вилфред Цонга, който се наложи по-рано днес над Виктор Троицки с 3:0 сета.

Първият сет премина под абсолютна доминация на Федерер, който позволи на своя съперник да спечели само първия гейм в мача, след което записа шест поредни на своята сметка за крайното 6:1, а само в последния седми двамата останаха на корта над 12 минути.

Серията поредни геймове достигна седем в началото на втория сет, но бързо бе прекъсната от Симон за 1:1, като още от самото начало той демонстрира, че ще се бори до последно. Двамата сервираха силно и без грешка до 3:3, когато Федерер първи се пречупи, изостана с 15:40 и още при първата си възможност за пробив в мача, французинът се възползва, а до края на сета не изпусна преднината си и изравни.

Подкрепян бурно от препълнения "Филип Шатрие", Жил Симон показваше изключителен тенис и страхотен процент на вкаран първи сервис. В петия гейм на третия сет той стигна до преднина от 0:40 и отново бе точен още от първия опит, изправяйки на крака трибуните. Пробивът бе затвърден, а още в следващия гейм вдъхновената игра на Симон доведе още един пробив, с който французинът на практика си осигури преднина от 2:1 сета, затваряйки третата част с 6:2.

Жадна за още тенис, френската публика започна да подкрепя по-активно Федерер, който се възползва от това и след равностойно начало при 3:2 гейма в своя полза стигна до решителен пробив, който да му гарантира поне оставането в мача. При 5:2 Симон изгуби подаването си още веднъж, с което узакони равенството - 2:2 сета и пета решителна част.

Както десетки го е правил, Роджър намери най-доброто от своя тенис именно в най-решителните моменти и още от рано показа, че е твърдо решен да вземе този мач, пробивайки Симон при първото му подаване след дълъг гейм.

От своя страна швейцарецът не даде дори точка на Симон при двата си сервиса за преднина от 3:0. В четвъртия гейм Маестрото измъчи максимално Симон, но след маратонски гейм с няколко равенства и спасена точка за пробив, французинът все пак взе подаването си за 1:3. Той дори имаше шанс за нещо интересно при 30:30 в следващия гейм, но с два отлични сервиса Федерер не допусна изненада.

Сякаш, за да бъде драмата пълна при 5:3, сервирайки за мача Федерер бе изправен пред най-трудния си гейм в този сет. Симон на три пъти повеждаше, а в последния случай това бе с цената на точка за пробив. С феноменални начални удари, Роджър успя да се спаси както в този случай, така и при още една точка за пробив секунди по-късно. Публиката отново даде всичко от себе си, за да вдъхнови Симон и да се наслади на още прекрасен тенис, но след два пресилени удара на французина и след малко над три часа на корта, Федерер стигна до сладък и ценен успех.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини