Цонга и Ферер стоят на пътя си в мечтата за изненада в Париж



07-06-2013 11:56 | Николай Драганов

В сянката на суперсблъсъка между Новак Джокович и Рафаел Надал, вторият полуфинал при мъжете сякаш резонно остава встрани от вниманието. Схемата състави "финал преди финала" с мача между Ноле и Рафа, но двама други отлични тенисисти също имат своите шансове и мечти да триумфират на "Ролан Гарос".

 

Давид Ферер и Жо-Вилфред Цонга имат три мача един срещу друг, като испанецът води с 2:1 победи. Само един от тези сблъсъци е на турнир от Големия шлем и именно той е спечелен от Цонга - на Уимбълдън през 2011-та година. Първата им среща е през 2010-та година на "Мастърс 1000" турнира в Рим, когато Ферер е категоричен - 6:4, 6:1. Следва въпросният сблъсък в Лондон, спечелен от французина с 6:3, 6:4, 7:6(1), за да се стигне и до последният им мач - на твърдите кортове на "Мастърс 1000" в Париж, когато Ферер отново печели - 6:2, 7:5 през миналата година.

 

Френската публика мечтае да види първия си сънародник на финал от 25 години насам, когато Анри Льоконт отстъпва в три сета на Матс Виландер. Пет години по-рано, през далечната 1983-та или точно 30 години назад във времето, Яник Ноа за последно оставя "Купата на мускетарите" във Франция.

 

Ферер и Цонга чакат своята първа титла в турнир от Големия шлем, като малко по-близо е бил Цонга. През 2008-ма година той играе финал на Australian Open - постижение, което все още е мираж за Ферер. Испанецът обаче има общо 20 титли срещу два пъти по-малко за своя съперник, а от началото на годината е спечелил два трофея срещу един за Цонга.

Давид е три години по-възрастен, цели 13 сантиметра по-нисък и 18 килограма по-лек. Разбира се, голямото му предимство е играта на клей, където испанецът е сред най-големите специалисти в съвременния тенис.

 

С категоричната си победна над Роджър Федерер обаче, Цонга накара местната публика да мечтае. "Всички очакват много от мен още преди старта на турнира, а и не само на този турнир. Свикнал съм с напрежението, това няма да бъде проблем", заяви той.

 

Странно или не и двамата днешни съперници не са изгубили сет до този момент, за разлика от далеч по-големите фаворити за трофея Надал и Джокович. Жо-Вилфред Цонга се справи по пътя към този полуфинал с Алиаз Бедене, Ярко Ниеминен, Жереми Шарди, Виктор Троицки и Федерер. Давид Ферер започна с победа над Маринко Матошевич, победи Алберт Монтанес, Фелисиано Лопес, Кевин Андерсън и Томи Робредо.

 

"Чувствам се в много добра форма. Успях да спечеля четвъртфиналния сблъсък с минимално физическо изразходване, което е много важно. Ако успея да спечеля този мач ще бъде първият ми финал в турнир от Големия шлем. Ще бъде труден, много интересен мач. Това не е просто един мач в началото на турнира, това е полуфинал. Няма да мечтая и да празнувам преди да е дошъл моментът", обяви Ферер.

 

От началото на турнира Ферер има 9 аса срещу 22 за Цонга. Испанецът е бил пробит 10 пъти срещу само 4 за французина. Ферер има 46% успешни разигравания при ретур на първи сервис срещу 38 за Цонга и 68% срещу 53% на втори начален удар. Любопитно е, че Жо води само с 8 уинъра - 148 срещу 140 в негова полза, а непредизвиканите грешки са 139 срещу 102 за Ферер. Испанецът е останал на корта 8:48 часа, докато неговият съперник 9:01 часа.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини