Даниел Джумалийски: Тенисът ще се популяризира с изграждането на нови комплекси



14-06-2013 12:06

Председателят на ТК „Русе” Даниел Джумалийски е човек с разностранни интереси. В момента в неговия клуб се провежда държавният турнир за жени Ruse Open. Ето каква визитка си направи сам. „Години – 52, оптимист, който вярва в силата на аргументите и интелекта. Готов страстно да защитава всяка справедлива кауза. Инженер – гореща обработка на металите, но с публикации и опит в областта на вакуумните технологии. Страстен меломан и музикант (в свободното време), обичащ рок и джаз, който е в състояние да свири с приятели по 8 часа в денонощието, стига да се намери толкова свободно време. Управляващ съдружник в частна фирма. Баща “мечта”, който иска да е повече приятел с децата си. Благодарен на Бог за прекрасната си съпруга!"


- Г-н Джумалийски, как върви турнирът Ruse Open?
Това е чудесен турнир, в който участват прекрасни млади дами, представителки на различни тенис клубове от страната. Мачовете са оспорвани и интересни. Е, надявахме се на по-широко участие, но..... Както и в предишни турнири, организирани от нашия клуб, сме се постарали да осигурим най-добри условия за провеждане на това събитие. Новото тази година е решението ни да проведем конкурс за Мис Ruse Open 2013. Конкурсът премина при голям интерес както от страна на присъстващите членове на нашия клуб, така и от страна на състезателките. Призьорките в турнира бяха приятно изненадани от подаръците – таблет и два смартфона, осигурени от Нетуоркс – България, а така също и козметични комплекти от аптеки "Астра".

- Разкажете малко повече за историята на ТК "Русе" – били сте домакини на немалко престижни събития и от повереният Ви клуб са започнали кариерата си именитите български тенисисти?
За да не бъда „обвинен” в нескромност ще цитирам част от референция на БФТ:

„ТК РУСЕ е един от водещите клубове в страната, който през последните десет години неизменно е бил сред най – активните 120 клуба, регистрирани като членове на БФТ. ТК РУСЕ е наследник на над 80-годишна тенис традиция, оставила ярък отпечатък в тенис историята на България. От този клуб, през годините е започнала спортната кариера на редица състезатели със сериозен принос в развитието на българския тенис, като:

Тенис фамилия Яланджиеви, Любомир Петров, Диана Москова, Ангел Чавдаров, Тодор Чавдаров, Христо Трифонов, Атанаска Тодорова, Мариана и Райна Константинови, Димитър Войнов, Огнян Илиев, Радослав Радев и др. В ТК РУСЕ започва кариерата си първият и единствен български професор по тенис – проф. Ангел Пенчев.

За нивото на ТК РУСЕ говорят множеството организирани и проведени национални и международни турнири:

- 13 турнира  от професионалната мъжка верига „ЗАГОРКА КЪП”;
-  4 професионални турнира с награден фонд над $10 000;
- Международен турнир за жени с най-големия награден фонд от турнирите, провеждани в столицата – $25 000;
- 2 професионални турнира за мъже „Феникс 94”;
- 2 професионални  турнира за мъже „ГЛОБУЛ ТЕНИС КЪП”;
- 1 професионален турнир за мъже „М-ТЕЛ КЪП”;
- 1 професионален турнир за мъже „RUSE OPEN” …

- Защо решихте да основете точно тенис клуб?
Въпросът е малко неточен, защото нашият клуб съществува и е продължител на многогодишна тенис  история и традиции, както е видно от горното. Ние като клуб се стремим да дадем най-доброто от себе си, за да помогнем развитието и разпространението на този прекрасен спорт.

- Какви са амбициите ви за бъдещето на клуба?
В момента ситуацията в Русе е меко казано твърде странна – без да има претенции към нас по отношение начина на стопанисване и поддръжка на предоставената ни по договор за наем материална база, Община Русе реши, че сред основните и приоритети, наред със здравеопазване, култура, образование и други важни обществени области се нарежда и ... менажирането на тениса в нашия град...

В резултат, на което управлението на тенис базата ни бе отнето. Лошото е, че натрупаният в годините опит ми дава основание да не съм оптимист по отношение развитието и поддръжката на материалната база от страна на Общината. В потвърждение на това ми предположение е видимият факт, че откакто не стопанисваме базата бурените избуяха и се опасявам дали в скоро време няма да са ни нужни мачетета, за да се добираме до тенис кортовете.

Това не означава, че ние няма да продължим да полагаме усилия, в рамките на закона, за да си върнем базата. А до тогава – ще опитаме да се адаптираме към новите „условия”, за да не се получи отлив на деца и любители. Ще опитаме да договорим условия, които да ни помогнат да реализираме приоритетите си: успешна детско – юношеска школа, отбори във всички възрастови групи и състезатели в първата петица на страната.

- Какъв е според вас начинът тенисът да се популяризира и да стане още по-масов и общодостъпен спорт?
Правилният път е в изграждането на нови тенис комплекси – тук виждам ролята на общините (не само на Община Русе); организиране на повече професионални, детски и любителски турнири; навлизане на тениса в училищата, развитието на студентския тенис.
 
- На вас лично, какво ви носи тенисът?
На първо място – щастие, на корта се запознах със съпругата ми; децата ни се „родиха” на тенис базата в Русе. Мога да кажа, че нашето семейство е истинско тенис семейство – в колата ми постоянно има четири сака с ракети, маратонки и топки. Всяко свободно време прекарваме на корта. Тенисът за мен е и емоция – вярно, в последните няколко месеца не само положителна, но си е емоция.

Любомир Тодоров, БФТ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини