Защо е хлъзгав Уимбълдън?



03-07-2013 08:38 | Станко Димов

Tвърде хлъзгави ли са кортовете и те ли са причината за епидемията от контузии и отказвания на Уимбълдън? Рекордните 7 тенисисти се оттеглиха с травми в един ден. Бившите №1 в света Мария Шарапова и Каролинa Вожяцки отпаднаха от съпернички извън стотицата и намекнаха за проблеми с настилката.

Джон Иснър се отказа след само два гейма срещу Адриан Манарино. Стив Дарси изхвърли на старта Рафаел Надал, а във II кръг се строполи на корта и напусна с травма в рамото. Григор Димитров падна цели 5 пъти при поражението от словенеца Грега Жемля (6:3, 6:7, 6:3, 4:6, 9:11).

В кортовете ли е проблемът? Темата е "хлъзгава" и "Труд" се допита до главния тенис кореспондент на английския в. "Индипендънт" - Пол Нюмън, който има 30 години стаж край "свещената трева".

- В кортовете ли е причината за контузиите и отказванията?
- Абсолютно не! Кортовете винаги са по-хлъзгави през първата седмица, когато още не са играни много мачове на тях. Имаше подобна серия от отказвания преди две години в Откритото първенство на САЩ. Но както и тогава смятам, че по-скоро става дума за наслагване на събития отколкото за тенденция.

- Има ли някаква промяна в поддръжката на кортовете?
- На този турнир традициите са закони - няма промяна. Назначен е нов отговорник по поддръжката, но той е прекарал целия си живот на Уимбълдън. Нормално е след най-студената пролет от десетилетие насам кортовете да са по-хлъзгави.

- Възможно ли е някои тенисисти да идват не в кондиция?
- Да, увеличението в наградните фондове в Големия шлем допринася за това. Отпадналите в първи кръг на Уимбълдън вземат 23 500 лири, което е повече отколкото някои ще изкарат за година. А за топиграчите е трудно да извадят точно този турнир от календара си.

- Какви са коментарите на тенисистите за настилката зад кулисите?
- Чувал съм едно-две оплаквания, но повечето не виждат особена разлика спрямо минали години.

- Повлияха ли отказванията на схемата при мъжете?
- Не. Както и преди турнира, мнението ми е, че Анди Мъри ще е шампион.

Автор: Слави Борисов, "Труд"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини