Анди Мъри запази жива голямата мечта на Великобритания



05-07-2013 23:22 | Николай Драганов

Световният №2 Анди Мъри зарадва цяла Великобритания, надигравайки с 3:1 сета (6:7(2), 6:4, 6:4, 6:3) полския гигант Йежи Янович, като по този начин за втора поредна година се класира на финал на Уимбълдън, където вече го очаква Новак Джокович.

 

Голямата надежда на Великобритания за първа титла от най-престижния тенис турнир от 77 години насам остава жива, а Мъри ще има втори шанс да я превърне в реалност, след като през миналия сезон загуби финалната битка от Роджър Федерер. От тогава насам обаче Анди успя да спечели златен медал от Олимпиадата в Лондон и титлата от Откритото първенство на САЩ, където надигра именно Новак Джокович. Двамата се срещнаха отново и на финала на Australian Open, когато пък успехът бе за сърбина.

 

203-сантиметровият Янович имаше всички шансове да продължи своята лондонска приказка, но се пречупи психически в ключови моменти и буквално наливаше сили в своя именит съперник, зад когото бяха и хилядите зрители по трибуните на Централния корт в "Ол Инглънд Клъб".

 

22-годишният Янович така или иначе може да се гордее със своето представяне, тъй като само преди 12 месеца той бе извън топ 120 и премина през квалификациите на турнира, който днес напусна чак на полуфинал, превръщайки се в първият представил на своята родина достигал до подобна фаза на турнир от Големия шлем.

 

Анди Мъри определено трябва да съжалява повече, че изгуби първата част, тъй като пропусна точка за пробив в четвъртия гейм и два сетбола в десетия, а на свой сервис загуби едва пет точки. Стигна се обаче до тайбрек, който започна кошмарно за британеца - два допуснати минибрейка и изоставане от 0:4. Мъри върна една от точките, но при 2:5 изгуби и двете си подавания и изостана в резултата.

 

Вместо да се възползва от отличния момент и разочарованието на своя противник и публиката, полският гигант допусна да изостане с 15:40 още в първия гейм на втория сет, а от втория опит Анди успя да реализира пробив. В петия гейм Янович спаси нови две точки за пробив и намали за 2:3, а още в следващия гейм на свой ред имаше шанс да изравни, но Мъри се измъкна. В осмия гейм Янович пропиля цели три шанса да пробие, което се оказа и фатално за амбициите му в тази част, завършила малко по-късно при резултат 6:4 за Мъри.

 

Още по-близо до успеха и още по-голямо разочарование Йежи Янович трябваше да преглътне в третата част. Младият поляк пропусна два брейкбола във втория гейм, но в четвъртия се възползва от ново пропукване в сервиса на Мъри и успя да пробие за 3:1. Янович затвърди, а британеца взе един гейм, за да се стигне и до седмия, когато не без помощта и на публиката и късмета, Анди върна пробива, а после набързо изравни за 4:4. Шокът за неговия съперник бе голям и още в следващия гейм той набързо изостана с 0:40, като от втория опит Мъри проби за втори път и поведе с 5:4. Серията поредни геймове нарасна на 5, с което британецът излезе напред в резултата в сетовете. В тези минути Янович на няколко пъти попита кога ще бъде спуснат покрива, тъй като в Лондон стана доста тъмно, но така или иначе това се случи едва след края на сета.

 

След кратка почивката двамата се завърнаха на корта, а още в третия гейм Янович допусна нови колебания в началния си удар, изостана с 15:40 и макар да спаси първата точка за пробив, при втората прати топката в мрежата от сравнително лесна позиция, изправяйки на крака трибуните. До края на сета опитният Мъри не позволи никакви изненади, а при 3:5 бе сериозно подпомогнат и от своя съперник, който допусна няколко неточности, включително две поредни грешки и в крайна сметка след малко по-малко от 3 часа британецът се класира на финал.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини