Денят, в който Федерер спря серията от 81 поредни победи на Рафа



20-07-2013 22:24 | TennisWorld

Преди няколко часа Роджър Федерер допусна разочароваща загуба от 114-тия в световната ранглиста Федерико Делбонис на полуфинал в Хамбург. Този ден със сигурност няма да остане като част от хубавите спомени на Федерер, но турнирът в Хамбург, който днес е от категория ATP 500 помни и други времена.

 

През 2007 година, още като „Мастърс 1000“ турнир, централният корт в Хамбург става арена на едно знаменито събитие. 19-годишният Рафаел Надал се намира в серия от 81 поредни победи на клей. Вече е наричан „Краля на клея“. Не е губил на тази настилка повече от две години, когато на финала отстъпва на Роджър.

 

Надал е спечелил 13 поредни турнира на клей в онзи момент. Серията му от 81 поредни успеха все още е рекорд, който едва ли скоро ще бъде подобрен от някого. В тази серия се включват и два успеха на „Ролан Гарос“. За последно той губи на четвъртфинал във Валенсия от Игор Андреев през 2005 година.

 

Изглежда така, сякаш само нашественик от друга планета може да се появи и да победи 19-годишният звяр от Майорка. Всички букмейкъри считат, че Рафа с лекота ще спечели и трите „Мастърс“ турнира на червени кортове. Но пътят му се изправя едно друго величие.

 

Федерер губи първата част с 2:6, но успява да се върне в мача след 6:2 във втория сет. В този момент Швейцарският Маестро поема пълен контрол над мача и смачква Надал с 6:0 в решителния трети сет. Това е първата победа за Роджър в техните шест досегашни сблъсъка на клей. Изгубил е и 7 от последните си 10 мача срещу испанският тинейджър.

 

„Не го чувствам като пробив. Имам дълбоко уважение към човек, който може да спечели 81 поредни мача на една настилка – всеки си дава сметка колко трудно е това. Най-после играх добре и правилно срещу него“, коментира Федерер след мача.

 

В онзи момент швейцарецът е под голямо напрежение да се представи добре, тъй като не успява да се докосне до титлата в последните си четири турнира. Тогава това е най-дългата му серия без трофей от достигането до №1 през 2004 година.

 

През следващата година Рафа все пак взима своя реванш и печели финала в Хамбург срещу Федерер. Това е и последният случай, в който турнира е по-високата категория, а до днес Роджър все още не успява да спечели отново турнира, който с прекъсването на серията на Рафа през 2007 покорява за четвърти път. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини