Трябва ли Хингис да бъде посрещана с отворени обятия



03-08-2013 16:00 | The Tennis Space

Решението на Мартина Хингис да се завърна на корта за втори път, този път на двойки, бе посрещнато с голяма радост в света на тениса, по-голямата част от който вероятно оправдано е развълнуван, че една от най-големите звезди на последните 25 години е обратното в играта. Хингис спечели пет титли от Големия шлем и бе №1 в света, използвайки хитростта и тактическата си грамотност, за да компенсира липсата на естествена сила.

 

Засега завръщането е само на двойки, а Мартина отрече слуховете, че има намерения да се включи и в схемата на сингъл на някой предстоящ турнир. На практика това означава, че швейцарската ще си остане по-скоро маргинална фигура и едва ли еуфорията ще има широк обхват. *Късно снощи тя отпадна от турнира в Карласбад драматично, предстои двете с Даниела Хантухова да премерят сили заедно и на US Open. 

 

Но настрана от прогнозите и очакванията какво ще се получи от тази тандем и в какво състояние ще бъде Мартина Хингис, остава и един голям и сякаш незадаван въпрос. Наистина ли тя заслужава да бъде посрещана толкова топло и безрезервно?

 

На Уимбълъдън 2007 Мартина Хингис се провали на тест за кокаин. Швейцарката отрече някога да е вземала наркотици, но реши да не обжалва наказанието от две години, което и бе наложено. Реши да се откаже за втори път заради, по думите й, проблеми с контузиите и здравето.

 

През миналия месец Хингис бе приета в "Залата на славата" на тениса. Нейните постижения на корта, разбира се, заслужават място там, но беше малко странно, че забраната и заради наркотици бе пренебрегната. Потърсени за коментар от The Tennis Space организаторите отговориха, че за нейното встъпване в "Залата" са гласували 125 авторитетни журналисти от целия свят. В краткия преглед на тези гласове не се забелязва нищо по темата за наркотиците. Не може да не бъде отбелязано, че това контрастира с описанието, дадено от всеки гласоподавател, че тази награда се дава за "почтеност, спортсменство и характер". Фактът, че два дни по-късно тя обяви завръщането си в тура, също не би трябвало да се подмине с такава голяма усмивка.

 

Отношението към допинг-скандала с Мартина Хингис от страна на тенис обществеността е повече от странно и любопитно. Хората или напълно си вярват, че тя наистина не е вземала наркотици, или пък считат, че кокаинът няма как да повлияе положително на представянето на един играч и че всъщност не трябва да бъде в листата със забранени вещества. Тук трябва да се отбележи, че WADA също обмисля ре-класифициране на кокаина, като го остави в забранения лист, но евентуално понижи степента на наказанието. Пред The Tennis Space д-р Стюърт Милър, шефът на анти-допинг центърът към ITF коментира наскоро, че дебатът колко точно може да помогне кокаинът е голям.

 

Обикновено, ако един играч е решил да се завърне в тура, той трябва да даде на ITF предварителна тримесечна заявка, за да може да бъде подложен на анти-допинг тестове в този период. Хингис обаче никога не се пенсионира официално и просто няма точки за ранглистата, което означава, че няма нужда да изпраща подобна заявка и може, теоритично, да играе в Карлсбад без тестове от какъвто и да било вид. Разбира се, отново на теория, тя винаги може да стане обект на внезапна проверка, но няма задължение да направи тест.

 

Тестовете са на случаен принцип и откакто Хингис не е в "целевия басейн" (поне докато рангът и на двойки не я изкачи до топ 10) тя няма да се налага да посочва местонахождението си по часове, всеки ден, в продължение на три месеца предварително. Разбира се, те ще остане обект на случайни проверки по време на турнирите.

 

Тенисът твърди, че иска да бъде лидер в борбата с допинга в спорта изобщо, но застава ли ITF твърдо зад това свое намерение по казуса "Хингис"? Ще бъде интересно да се види и дали самата Мартина ще получи по-неудобни въпроси, когато се изправи пред медиите.

 

*Забележка: Коментарът е публикуван преди началото на турнира в Карлсбад

 

TheTennisSpace.com

 

Превод: Николай Драганов, tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини