Марион Бартоли се отдава на класически балет



16-08-2013 19:34 | Станко Димов

Следобедът след шокиращото си съобщение за оттеглянето от тениса, шампионката от Уимбълдън Марион Бартоли заяви, че няма планове да се завръща и че не е прибързала с решението си да прекрати кариерата си на 28 години.

За мнозина това решение бе повече от неочаквано и меко казано импулсивно, а от думите на Бартоли трудно може да се заключи обратното. Пред малка група репортери французойката разкрива, че е взела решението да се откаже "когато го е съобщила (в сряда вечерта)" и дори не се постара да аргументира оттеглянето си достатъчно дълъг на обмисляне.

"Не съм мислела за това преди", каза Бартоли. "Не е като да имам списък сутринта и да си кажа "днес май ще се оттегля", а когато на следващата сутрин погледна да си кажа "ей, ще се отказвам ли или не". Това е нещо, което просто се случва. Когато усетиш, че това е моментът го правиш и точно това почувствах онзи ден", простичко обясни тя.

Марион все пак призна, че натоварванията върху тялото и непрестанните болки са основните фактори за прекратяването на кариера й. "В тура съм повече от 13 години. Не е лесно да се справяш. Година след година наистина чувствах, че тялото ми се разпада. На Уимбълдън наистина сторих всичко. Преминах през ужасно много болка. Толкова много сутрини, в които ми отнема по 30 минути да успея да ходя нормално, заради болки в ахилеса и в рамото. Стигнах до лимита на възможностите на тялото си, за да успея и за да изпълня мечтите си. Оставих там всичко, което имах и беше време да се оттегля", признава французойката.

28-годишната шампионка от Уимбълдън не е съвсем наясно и с плановете си за живота след тениса. Бартоли призна, че няма планове да учи, че вероятно ще играе тенис за удоволствие, а може би ще се върне и към детската си страст: класическия балет.

"Всички говорят, сякаш ще умирам. Няма да умирам. Ще ходя на корта и ще играя тенис, просто няма да го правя професионално. Осем години практикувах класически балет, когато бяха по-млада и вероятно ще правя това отново. Ще посещавам музеи и галерии, има много неща извън спорта, на които се наслаждавам", продължи с доста любопитните си обяснение Бартоли.

Тя се превръща в една от много шампионки от Големия шлем и бивши представителки на Топ 5, които се оттеглят преждевременно от тениса в последното десетилетие, включително Мартина Хингис, Ким Клайстерс, Жюстин Енен и Елена Дементиева. Французойката признава, че животът в WTA може да бъде много сложен.

"Трудно е. Ако не беше такова, всеки щеше да успява. Изисква се нещо специално, за да бъдеш като Ким, Жюстин или Дементиева - те са много специални състезателки. Тази работа изисква ужасно много отдаденост, лишения и всичко, което изгражда един шампион във всеки спорт. За мен бяха 28 години, за други бяха повече, но това зависи от индивидуалността на всеки човек. Трудно е да се каже, че има една определена възраст за оттегляне", разсъждава Марион.

За разлика от Клайстерс, Енен и Хингис обаче, Бартоли е категорична, че няма планове да се завърна в професионалния тур. "Не взимам половинчати решения. Или съм тотално отдадена на нещо, или просто си тръгвам. Почувствах, че дойде момента да си тръгна", завърши французойката.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини