Алекс Джоло: Българите сте спортен народ, ще работим добре тук



21-08-2013 19:00

В края на месец август в София ще бъде открит първият магазин от световната верига Декатлон. Той ще бъде на Околовръстното шосе в близост до София парк. В магазините се предлагат над 30 000 артикула за повече от 70 вида спорт, сред които има всичко и за начинаещите, и за най-взискателните клиенти. Цените са изключително ниски. Това бе и поводът да се срещнем и разговаряме с Алекс Джоло, който е Country manager за България. Интервюто се получи доста интересно. Джоло е роден в Торино (Италия). Учил в Университета "La Sapienza" в Рим. Преди да започне работа в Декатлон е правел сандвичи в Burger King. Любимият му спорт е футбол и е играл активно, докато е станал на 21 години. Преди да започне работа в Декатлон е играел само футбол, но благодарение на Декатлон е открил много други спортове, които са му интересни и практикува.

(ВТОРА ЧАСТ НА ИНТЕРВЮТО - ПРОЧЕТИ ПЪРВАТА ТУК)

- Разкажете повече за откриването на първия магазин в София.
- На 27 август ще бъде церемонията по откриването на първия магазин на "Декатлон" в България, а от 29 ще отвори врати за клиенти. На откриването освен нашия екип, ще бъдат поканени различни институции, сред които кметът на София, областният управител, посланикът на Франция. Ще поканим и всички, които участваха в построяването на магазина. От 29 август, когато ще отворим и за клиенти, ще организираме различни турнири по волейбол, баскетбол, футбол, зумба, фитнес и т.н. Като цяло, всяка събота ще се опитваме да провеждаме някакво събитие за нашите клиенти. Дали ще е волейбол или баскетбол, зумба или нещо друго – важното е да създава спортен дух.

- Подобни мероприятия имат нужда от комуникация. Имате ли вече Интернет сайт?
- Да, разбира се. Освен това имаме страница и в социалната мрежа Фейсбук, защото на нас ни харесва да влизаме в диалог с нашите клиенти, отколкото само да обявяваме нашите предложения. Така, ако на някой му харесва само един спорт - волейбол например, ние говорим с него само на тази тема. Освен това, за клиентите сме предвидили и карта с бонус точки. По този начин няма да изпращаме излишни рекламни съобщения и спам, а ще влизаме в разговор с тях.

- Как ще рекламирате продуктите си?
- Разчитаме на това, че продуктите ни се рекламират сами, защото рекламата струва доста.

- Харесва ли ви София като място за работа?
- От административна гледна точка, ситуацията винаги е сложна. Ако говорим за пазара и за спорта в страната, този пазарен сектор все още не е много развит, но това не ни притеснява. Мисля, че в София и България спортът е на голяма почит, но липсва инфраструктура. Като се започне от футболни игрища, тенис кортове и т.н. Трябва развитие в тази насока, но се иска време. Струва ми се, че българите са доста спортен народ и това е добра предпоставка за пазара на спортните стоки.

- Имате ли някакви очаквания към българите като клиенти?
- Разбира се, имам позитивни очаквания. Оптимист съм. Днес България не е като Франция що се отнася до покупателната способност, но "Декатлон" е магазин, който парадоксално е по-подходящ за българския пазар, отколкото за френския, италианския или испанския. Нашите цени и продукти ще ни помогнат да навлезем много добре в българския пазар. Като имаме предвид, че средната работна заплата в страната е от 300 до 600 евро на месец, е много важно да предложим стоката на правилната цена.

- Какво ще искате от хората, които ще наемете за работа в магазините на "Декатлон" в България?
- Ние търсим преди всичко хора, които имат спортен вид, защото клиентите, които търсят спортни продукти искат да бъдат обслужвани от динамични продавачи. Това е профилът, който ние търсим. Гледаме хората, които наемаме, да са млади, но не според личната карта, а в главата. Не ни е страх да наемем и 50-годишен човек, стига да мисли като млад човек.

- Колко човека ще работят в магазина на "Декатлон"?
- Около 40 човека.

- Какви са ви точните цели за близките няколко години?
- От организационна гледна точка, ще се опитаме да покрием най-големите градове в България, като това ще стане през следващите 3-4 години. В това число имам предвид Варна, Бургас и Пловдив. Освен това, искаме да започнем продажба и в интернет, като това ще стане около 2015 година. Днес на дневен ред е първият магазин.

- Би ли ви притеснило по-трудно начало и ще се справите ли, ако в началото имате и загуби?
- Не, не мисля, че ще имаме трудности, защото според мен ситуацията в страната ще се подобрява. Освен това, бизнесът, който развиваме, ще ни помогне да оцелеем дори и в по-напечени ситуации.

- Имате ли идеи да спонсорирате някое спортно събитие в България?
- Ще решаваме отделно за всеки конкретен случай. За нас най-важен е клиентът. И ако ние помагаме на някой футболен отбор, например Левски, и на фланелките им пише "Декатлон", къде е предимството за клиентите ни? Мисля, че този вид спонсориране не отговаря на нашите цели. Лично аз предпочитам да организираме маратон и да дадем възможност за бягане на младите и на децата. Така хем комуникираме с нашите клиенти, хем правим нещо полезно, като ги стимулираме да спортуват.

- Имате ли си любим спорт?
- Футбол и, разбира се, Ювентус.

- Разкажете повече за себе си.
- Моята кариера е класическата за хората, които работят в "Декатлон". Този път могат да подхванат всички и ще е възможен и за персонала, който наемем в България. Лично аз започнах като ръководител отдел в магазин на "Декатлон" в Рим. След това ми повериха управление на цял магазин, впоследствие се издигнах до отговорник за Североизточна Италия и след това дойдох тук в България. Всичко това се случи за период от седем години.

- Нещо, което бихте пренесъл от България в Италия?
- Това, което бих взел за Италия е простота, с която се прави всичко, и леснотата на живота.

- А от Италия в България?
- Малко повече организация.

- Познавате ли български спортисти? Като фен на Ювентус може би знаете Валери Божинов?
- Да, Валери го познавам. Знам също и за Стоичков. Освен това сега един италиански отбор (Верона, б.р.) купи български вратар, който играеше в Англия преди (Николай Михайлов). Знам също и за българските волейболисти.

- Във волейбола между България и Италия има доста добри отношения ...
- Да, но в директните мачове печелим винаги ние! Шегувам се, разбира се. Знам, че селекционер на България е италианец, както и треньорът на Левски. Дали волейболът представлява интерес за спонсориране от наша страна? Да, разбира се, ако се появи интересна възможност за партньорство, ще я вземем под внимание.

- Нещо, което искате да кажете преди началото на авантюрата в София?
- Настроен съм много позитивно и съм голям оптимист. Щастлив съм, че заедно с "Декатлон" сме в България. Компанията също се гордее, че ще бъде представена и в тази страна. Надявам се всички българи да останат доволни от идването ни. И най-вече да се радват, че могат да отидат да поритат футбол, без да се налага да харчат по 100 евро само за бутонки.

Автори и снимки: Любомир Нешев и Ивайло Пампулов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Shanghai Rolex Masters
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Шанхай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,298,535

Official Website | Livescore
Други новини