Рафаел Надал триумфира с 13-а титла от Големия шлем



10-09-2013 03:29

Рафаел Надал спечели своята 13-а титла от Големия шлем и общо 60-а в кариерата си. Испанецът се наложи във финала на US Open над световния номер 1 Новак Джокович с 6:2, 3:6, 6:4, 6:1 след над три часа битка. Така той за втори път победи Ноле в спор за трофея в Ню Йорк. Рафа прие изключително емоционално успеха и се разплака на корта под бурните овации на публиката.

С победата си Надал излиза на трето място и в световен мащаб по брой титли от Големия шлем. Пред него са само Роджър Федерер и Пийт Сампрас съответно със 17 и 14. През настоящия той има 17 победи от 18 мача с играчи от топ 10.

Само през тази година това е титла №10 за испанеца. Той е и единственият играч, който е печелил поне една титла от Големия шлем в девет поредни сезона.

Първият сет премина изцяло под диктовката на Надал. Испанецът проби за 2:1 след няколко грешки на Джокович. Малко по-късно при 4:2 Надал отново изигра изключително добър гейм. Той стигна до аванс 0:40 при сервис на Джокович. След това Надал нямаше проблеми да пробие за втори път - 5:2 като направи серия от седем поредни точки. На свой сервис Рафа приключи първата част - 6:2. Само в тези осем гейма Джокович допусна 14 непредизвикани грешки, което се оказа фатално.

Втората част бе равностойна до 3:2 в полза на Джокович. Тогава той успя да пробие Надал за 4:2 като това бе едва втория пробив в подаването на испанеца за последните му 89 гейма. Веднага след това обаче световният номер 1 не успя да го затвърди и Рафа веднага го върна за 3:4. Джокович не се притесни и за втори път проби - 5:3 след разиграване от "само" 28 удара. В този осми гейм, продължил 11 минути, зрителите станаха свидетели на потресаващо разиграване от 54 удара, спечелено в крайна сметка от сърбина. Сервирайки след това Джокович затвори с 6:3 след 58 минути битка.

Джокович стартира третия сет по-добре. Той проби още в първия гейм при това на нула. Той обаче не успя да задържи дълго този свой аванс. Малко по-късно Надал го върна за 3:3. При 4:4 Джокович не успя да пробие в ситуация 0:40 на сервис на Надал и бе наказан. Рафа взе аванс от 5:4, а след това затвори на свой сервис. Той направи само 6 непредизвикани грешки в този сет и се възползва максимално от шансовете си.

Четвъртият сет бе най-малко равностоен. Надал проби още в началото и поведе с 3:0. При 4:1 той дублира този си аванс и получи сервис за затваряне на двубоя. Матадора не се поколеба и приключи двубоя с 6:1.

С победата си Надал се приближава само на 200 точки от Джокович, който остава лидер в световната ранглиста.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ ФИНАЛА!



 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини