Шампионът от DEVIN MASTERS се завърна от турнири в Германия и Полша



10-09-2013 15:13 | Станко Димов

Българската тенис надежда Калоян Вълчев, един от победителите в DEVIN MASTERS 2012 г., се завърна от турнирите BMW Cup (Регенсбург, Германия) и  BNP Paribas Tomaszewski Cup (Варшава, Полша) с подкрепата на „Девин“ АД.

Калоян (на снимката вляво) представи страната ни достойно и спечели второ място на двойки с партньора си Кристофер Патзановски от Германия, с когото драматично загубиха от представители на Чехия с 8:10 в дългия тайбрек. 

На сингъл младият тенисист достига до 1/8- финал, където отстъпи на Константинос Христофору от Кипър, който достигна после до финала. Калоян отстъпи в тежък трисетов мач заради болки в дясната китка, но преди това отстрани с лекота двама германци, като единият от тях бе с година по-голям от него.

Турнирът е до 16-годишна възраст, както и другият, на който Калоян премери сили - BNP Paribas Tomaszewski Cup във Варшава. Тенис-надеждата ни стигна до 1/8 финал и в този турнир, който е от най-високата първа категория за Tennis Europe и на който участваха състезатели от над 15 европейски страни. Калоян успя да надиграе представители на домакините и в 1/8-финал застана срещу 16-годишния Барнабас Конз. Унгарецът стигна до победа, въпреки сърцатата игра на Калоян, който доказа, че може да представя и занапред успешно страната ни и че има място в европейския тенис елит.

Калоян Вълчев е известен като едно от децата-чудо на българския тенис. Той започва да тренира на 4-годишна възраст в родния си град Варна, а през 2005 година вече е състезател на клуба и жъне победи. Сред 12-годишните състезатели той се налага като абсолютен победител, а след това и сред 14-годишните. Младата тенис звезда е без личен треньор, но става състезател от националния ни отбор с подкрепата на Българската Федерация по тенис.

Тенис надеждата се вдъхновява от Мануела, Катерина и Магдалена Малееви. Калоян е почитател на Роджър Федерер, когото има щастието да срещне на турнира за юноши във Флорида „Найк Джуниър Интернешънъл”. Мечтата на Калоян е да спечели победи в турнири от ATP и от Големия шлем.

През 2013 г. „Девин“ АД подписа договор за партньорство с Българска федерация по тенис за 5-а поредна година. В резултат на съвместната им дейност през годината бяха проведени държавните първенства за младежи и девойки DEVIN Cup, апрез октомври предстои традиционния турнир DEVIN MASTERS.

За пета поредна година 8 победители в 4 възрастови групи ще получат финансиране от „Девин” на участие в турнир по избор в Европа или САЩ.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини