Шефът на световния тенис: Григор има всички качества, трябва последователност



24-04-2010 02:23 | Николай Драгиев

Роденият на 15 януари 1942 в Италия Франческо Ричи Бити получи титлата доктор хонорис кауза на Националната спортна акдемия "Васил Левски". Титла, която за последно бе дадена на президента на МОК Жак Рох. "За всеки спорт е изключително важен подходът към младите. Има ли програма, съобразена с техните нужди, резултатите са налице", разказва специално за "7 дни спорт" шефът на световния тенис. "България има страхотни традиции в тениса, а това е много важно", допълва високият гост. Ето какво още каза той.

- Господин Ричи Бити, как виждате България на картата на световния тенис?
- България е малка държава, която обаче има добри традиции в тениса. Нека си спомним за успехите на фамилия Малееви. И преди, когато аз играех, България също разполагаше с добри тенисисти - Пампулов, Генов... Така че традициите са налице, а те са много важни за тениса, защото така се създават модели за младите. В момента е много трудно да се каже докъде ще стигнат младите ви таланти, тъй като е непредсказуемо какво ще се случи с обещаващите състезатели. Те може да са страхотни сега, но впоследствие да имат известни проблеми. Все пак да станеш топ играч хич не е лесна работа.


- Какъв съвет бихте дали на българските тенисисти?
- Необходимо е да се работи главно върху три аспекта, които в английския са известни като трите "к" - достатъчно кортове (courts), добре подготвени треньори (coaches) и силна конкуренция (competition). По отношение на конкуренцията България може да вземе примера на Румъния. Това, разбира се, предполага и малко повече инвестиции.В Румъния дадоха доста пари за малки турнири.Те са много важни за младите тенисисти, защото им позволяват да спестяват от път. Вместо да ходят далеч, за да печелят точки, имат възможност да играят близо до страната си.


- Къде живеете като президент на Международната тенис федерация (ITF)?
- От близо 10 години живея в Лондон. Разбира се, връщам се в Италия при моето семейство. Докато бяха затворени летищата заради вулкана в Исландия, бях блокиран в Рим, тъй като там имах ангажимент с Международния олимпийски комитет. Ходя често и до Милано, където живее моята дъщеря.


- Преди 10-ина дни бяхте на посещение в Нигерия. Има ли интерес към тениса в тази страна?
- В Африка най-трудно е да се поддържа интересът на местните към спорта. Още повече че футболът е най-разпространен на този континент. Аз обаче видях доста окуражаващи неща - построили са едно прекрасно тенис съоръжение с 20 корта, благодарение на президента на местната федерация, който е и министър на спорта. Близо е до футболния им стадион и има пансион за младите.


- Вие сте част от олимпийското движение. Какво очаквате от тениса на олимпийските игри в Лондон през 2012?
- Надявам се преди всичко да се получи интересен турнир. Важното в случая е, че тенисът не е пряко зависим от успеха на олимпийските игри. Има два вида спортове - такива, за които олимпиадите са най-важната цел и други, за които подобни състезания не са от такова значение. Тези от втората група обогатяват игрите, допринасят за успеха на подобни форуми. В това число са тенисът, футболът... Аз съм горд, че тенисистите разбраха, че олимпийските игри са нещо повече от борба за точки и пари.Те осъзнават, че олимпийският турнир в тениса е като витрина, която се гледа от цял свят. Видяхте в Пекин 2008, че Рафаел Надал спечели златен медал на единично, на двойки триумфира Федерер със сънародника му Вавринка. При жените сестрите Уилямс взеха златото на двойки, а на сингъл спечели Елена Дементиева. Все страхотни тенисисти, които допринесоха за престижа на олимпиадата.


- По време на турнира от Големия шлем - Ролан Гарос, ще има ден и на България по случай 80-годишнината на Българска федерация по тенис.
- Да, това е много хубаво и мисля, че е прекрасно за страната. Суперидея, която е реализирана от приятелски настроените французи и от президента на Българска федерация тенис Стефан Цветков. Според мен ще бъде прекрасно събитие. На срещата, която имах с председателя на БОК Стефка Костадинова, тя ми каза, че ще присъства на този ден в Париж.


- Кой от 4-те турнира за Големия шлем харесвате най-много?
- Задавали са ми този въпрос сигурно 1000 пъти... Искам да кажа, че тенис турнирите, каквито и да са, се превръщат в част от града, в който се провеждат. Затова не могат да се сравняват току-така. Ролан Гарос е голямата гордост на Париж, Уимбълдън е традицията на англичаните, в Америка е US open, Мастърс-ът в Рим пък е достойнството на Италия. Не може да се каже кой турнир е най-хубав, защото всеки е различен с нещо.


- Тенисът загуби онзи ден един от най-запалените си фенове - Хуан Антонио Самаранч.

- За съжаление, да. Голям фен, голям човек, с невероятен поглед върху нещата. Той ми беше много близък, беше невероятен запалянко на тениса. Когато се играеше Купа Дейвис в Испания, Самаранч беше на трибуните от първата точка до последната. Очарован съм от неговата страст, защото не изпускаше нито една точка в тези двубои. Неговата роля беше фундаментална, когато тенисът се завърна в олимпийското движение през 80-те години на ХХ век. Самаранч ще липсва много на тениса, той беше страхотен приятел.


- От по-младите тенисисти в момента кой може да направи голям скок в бъдеще?

- Днес по-специално в мъжкия тенис има изключително разнообразие сред младите таланти. Но не им е лесно, защото насреща имат Надал, който имаше известни проблеми, но отново се превръща в много силен съперник. Имат насреща и Федерер, който счупи всички рекорди и сега е на път да счупи и последния, който му остава - да бие Сампрас по седмиците, в които е бил номер едно в световната ранглиста. Надал трябва да бъде внимателен, защото след като Роджър счупи този рекорд, няма да има друга цел и тогава може да започне нещо като хегемония за испанеца. Джокович също е страхотен тенисист въпреки че и той има известни проблеми. Анди Мъри и Дел Потро притежават страхотен потенциал. Вердаско израсjна. Изобщо в момента има златно поколение в тениса. При жените може би има по-малко нови лица, но завръщането на двете белгийки - Клайстерс и преди всичко Енен, направиха конкуренцията много силна. Сестрите Уилямс лека-полека започват да губят позициите си. Има и млади, които настъпват като Азаренка, Вожняцки ...


- Миналата година Виктория Томова спечели европейското до 14 г., което не е малко.

- Това е много важен успех и е добър знак за нейната кариера.Няма гаранция, че всеки талант ще стане голям играч, но винаги е ценно, когато някой млад започва да побеждава.


- Григор Димитров изпитва трудности при мъжете след зашеметяващи старт, който направи при юношите.
- Димитров има страхотни качества, но все още му липсва последователност. Трябва да продължава да тренира все така усилено, защото качествата ги има. Не само за него е трудно да пробие при мъжете. Това се отнася за всички на неговата възраст.


- Какво обичате да правите в свободното си време?
- Е, в момента нямам никакво свободно време. Разбира се, обичам да играя тенис, но имам физически проблем в момента, който ме спира. Иначе гледам доста тенис по телевизията и това ми доставя голямо удоволствие.


- В България в последните години се забелязва интерес към тениса не само на професионално ниво, но и на любителско. Строят се все повече кортове и много избират да играят тенис в свободното си време. Как стои въпросът в световен мащаб?

- През 70-те години на ХХ век имаше изключителен интерес към тениса в развитите страни - Франция, Италия, САЩ, Германия. В тези държави тенисът тогава беше "елитен спорт" и за кратко време се превърна в популярна и разпространена игра. След това последва фаза на лек спад, което е нормално, защото не може винаги да има ръст. Сега интересът към тениса расте бързо в страните, да ги наречем "развиващи се". Става въпрос за Азия, Южна Америка, както и Африка. През 1988 според едно наше проучване имаше 18 милиона по света, които практикуват тенис (не само професионалисти). През 2008 проведохме пак това проучване и установихме, че практикуващите са се увеличили на 80-100 милиона. Което означава почти пет пъти повече за 20 години. Сега може и да са повече, защото вече сме 2010. В Щатите са започнали програма, с която искат да достигнат 30 милиона играещи тенис. Така се и казва програмата им - "30 милиона". Така че съм много удовлетворен от развитието на тениса в световен мащаб.


Ивайло Пампулов, 7sport.net




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини