Серина Уилямс ще завърши сезона като №1 в света



27-09-2013 11:50 | Станко Димов

Серина Уилямс си гарантира първото място в света до края поне до началото на следващия сезон, съобщиха от WTA. Така за трети път в кариерата си американката ще завърши сезона като №1. Предишните два случая бяха през 2002-а и 2009-а.

Серина Уилямс прави абсолютно феноменален сезон тази година, като до момента има 67 победи и 4 загуби. Американката има на сметката си 9 титли, 2 от които от Големия шлем („Ролан Гарос” и US Open), 6 от категорията Premier (Бризбейн, Маями, Чарлстън, Мадрид, Рим и Торонто), както и 1 от категорията International (Бостад).

Уилямс оглави ранглистата на WTA на 18-и февруари, като по този начин стана най-възрастната състезателка, достигала до №1 в света. Освен това Уилямс счупи рекорда за най-много спечелени пари от наградни фондове. До този момент през сезон 2013 американката е заработила $ 9 077 322, като по този начин подобри постижението (при това месец преди края на сезона) на Вика Азаренка от миналата година ($ 7 923 920). 

Преди няколко седмици Уилямс грабна най-големия чек в историята, след като триумфира в US Open сериите и на самия US Open, което и донесе рекордните $3.6 милиона. 

„За пореден път в кариерата си Серина доказа, че е невероятен шампион, както на корта, така и извън него. Тази година тя продължи да пренаписва книгата с рекордите доказвайки, че е един от най-великите атлети в спора изобщо”, коментира президентът на WTA Стейси Аластър. 

Серина Уилямс е седмата състезателка, която завършва 3 или повече години като №1 в света. Преди нея това са постигнали Щефи Граф (8 сезона), Мартина Навратилова (7 сезона), Крис Евърт (5 сезона), Линдзи Дейвънпорт (4 сезона), Жюстин Енен (3 сезона) и Мартина Хингис (3 сезона).

Уилямс ще получи награда си за №1 на сезона на турнира на 8-те най-добри състезателки в Истанбул, който е след няколко седмици.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини