ВИДЕО: Рафа Надал отново е №1 в света



05-10-2013 09:31 | Николай Драганов

Световната ранглиста ще има нов №1 през следващата седмица, а името на бъдещият водач не е изненада - Рафаел Надал. Напълно заслужено испанецът се завръща на върха, след като осъществи може би най-великото завръщане в историята на тениса в началото на сезона.

 

Рафа достига до финал на турнира от сериите ATP 500 в Пекин, с което събра достатъчно точки, за да измести от първото място в ранглистата Новак Джокович в понеделник, независимо какво ще се случи на финала, до който Ноле също има големи шансове да достигне.

 

За разлика от забележителния сезон, "черешката на тортата", а именно мачът за №1 в света се оказа доста безличен, тъй като неговият съперник Томаш Бердих се отказа заради травма при 4:2 в полза на Рафа още в първия сет.

 

27-годишният испанец има два периода като №1 в света, където се е задържал общо 102 седмици. За първи път Матадора се изкачва на трона през август 2008 и остава там 48 седмици. През юни 2010 той измества Роджър Федерер и отново става №1, този път за 56 седмици, преди през юли 2011 Джокович да го свали от върха.

 

Откакто се завърна на корта след 7-месечно отсъствие заради травма в коляното, Рафа е участвал на 14 турнира, в 13 от които е играл финал. Евентуален триумф в Пекин пък ще означава 12-та титла за сезона. Надал е записал 65 победи и само три загуби, като спечели две титли от Големия шлем и пет "Мастърс" турнира. 

 

Във втория полуфинал в Пекин Новак Джокович се справи с Ришар Гаске след 6:4, 6:2. Така предстои да видим битка на Рафа с Ноле като те ще се срещнат общо за 38-и път. Надал води с 22:15 досега.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини