Чехкинята Шумова: Дядо ми е българин, искам да стана като Квитова13-10-2013 17:59 | Станко Димов

Чехкинята Диана Шумова спечели титлата от международния турнир за жени в Русе. Ето какво каза тя пред Tennis24.bg след успеха.

- Поздравления за успеха!
Благодаря. Това е втора турнирна титла в кариерата ми и съм щастлива, че я постигнах.

- В този финал твоята игра изглеждаше далеч по пригодена за червени кортове, в сравнение с тази на съперничката ти. Всъщност коя ти е любимата настилка?
Наистина предпочитам клея. Иначе стилът ми на игра е може би по-подходящ за твърди кортове, но аз тренирам целогодишно на клей, привикнала съм и се чувствам по-добре на него.

- Все още си извън Топ 600 на ранглистата, но очевидно ще се изкачваш. Изглежда, че имаш качества да влезеш в Топ 100 някой ден. А на теб каква ти е целта? Колко напред мислиш, че можеш да стигнеш?
Аз всъщност се надявам да стигна и до Топ 10, а защо пък не и до номер 1. (смее се.) Но бих предпочела да спечеля турнир от големия шлем, отколкото да бъда номер 1. Както Квитова, която спечели Уимбълдън преди две години. Искам да съм като нея.

- Значи в бъдещето ти за теб ще са по-важни големите титли, отколкото ранкинга?
Ако може да постигна и едното, и другото, ще е на-добре.

- Твоята страна Чехия има много силни тенисистки...
Така е. И аз ще опитам да стана една от най-добрите сред тях. Познавам се лично с Петра Квитова и искам да следвам нейния пример. Мисля, че не е невъзможно.

- Хубаво е, че имаш високи амбиции...
Да, но тенисът е едва второто ми призвание. Първото е да разпространявам божието слово като мисионер на християнската църква.

- Стана дума за силната чешка школа в тениса, но доколкото разбрахме, ти не си чиста чехкиня, а си и ¼ българка – вярно ли е?
Да, наистина - единият ми дядо е българин.

- Чудесно, значи ще имаме повод и ние в България да следим кариерата ти и да стискаме палци за теб да постигнеш успехите, за които мечтаеш. Пожелавам ти го.
Благодаря!

Автор: Христомир Раков, специално за Tennis24.bg


Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!
Коментари
Турнир: Erste Bank Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Виена, Австрия
Настилка: Зала
Награден фонд: €2,490,620

Official Website | Livescore
Други новини