И дъждът не успя да спре Надал по пътя към историята (+видео)



02-05-2010 21:40 | Станко Димов

Нищо не е в състояние да спре Рафаел Надал. "Краля на клея" защити прякора си и грабна рекордна 17-а титла от сериите "Мастърс-1000", след като на финала в Рим победи с 2:0 сета Давид Ферер.

 

Двубоят между двамата испанци бе на два пъти прекъсван заради дъжд, но дори и това и не помогна на Ферер да стигне до чудо. Така след 7-5, 6-2 Рафаел Надал спечели за пети път турнира в Рим и демонстрира убийствена форма седмици преди началото на "Ролан Гарос"!

 

Спокойно можем да кажем, че кулминацията в мача дойде в края на първия сет, когато при резултат 6-5 гейма в своя полза Надал стигна до първия пробив в мача, с което направи и сериозна крачка към титлата.

 

Както често се случва в подобни ситуации, афектиран от развоя на събитията, Ферер допусна ранен пробив във втория сет, който на практика предреши двубоя за трофея. В този момент дъждът за втори път прекъсна спектакъла във Вечния град, а след подновяването на играта Надал довърши всичко в своя полза.

 

Финалът в Рим ще се запомни и с няколко доста любопитни факта. Това бе осмият финал за последните 10 години, в който участие взима испански тенисист. В същото време обаче изцяло испански финал не бе имало от далечната 1930 година.

 

Финалът бе и юбилеен 50-и за Надал като професионален състезател. Балансът на испанеца е 38-12 (27-2 на клей).

 

От италианската столица Надал ще си тръгне и с чек за €434,000 и 1000 точки за ранглистата (които Рафа защити успешно). Финалистът Давид Ферер ще трябва да се задоволи с €203,000 от наградния фонд и с 600 точки за ранглистата.

 

17-ата титла от "Мастърс-1000" сериите изравни Надал на върха в класацията с Андре Агаси. Американецът обаче спечели последния си подобен трофей на 34-годишна възраст.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини