Надал отчая Федерер и ще спори за трофея (+видео)



24-01-2014 13:16 | Станко Димов

Рафаел Надал и Станислас Вавринка ще играят на финала на Откритото първенство на Австралия! Това стана факт, след като във втория полуфинал испанецът надви с 3:0 сета Роджър Федерер, в отделните части 7:6 (4), 6:3, 6:3.

Двубоят между двамата се очакваше с огромен интерес, предвид историята на съперничеството им, но за жалост особено голяма интрига нямаше. След равностойния и напрегнат първи сет, Рафа Надал бавно, но методично взимаше надмощие и прекърши съпротивата на съперника си. Това бе 23-и успех за Надал над Федерер в техните 33 срещи.

„Винаги, когато играя срещу Роджър в Големия шлем е нещо много специално за мен. Тези мачове са най-важните както за мен, така и за него. Тези мачове белязаха нашата кариера. Аз съм щастлив и горд, че играя по едно и също време с Федерер. Миналата година не участвах в турнира, а сега съм тук и ще играя на финал. Това ме прави наистина много щастлив.

Първият сет беше много труден. След него вече усетих по-добре условията на корта, започнах да играя по-агресивно. Опитвах се да играя по-често върху линията, да завършвам топката”, коментира Надал в интервюто на корта.

Първият сет на двубоя се реши след тайбрек, след като двамата не допуснаха пробив в подаванията си. Пред Рафа Надал се откриха няколко брейк-пойнта, но в ключовите моменти Федерер намираше първия си сервис, с който се измъкваше. В тайбрека испанецът поведе с 5:1 точки, Федерер намали за 5:4, но последната дума бе за Матадора – 7:4 след близо час игра.

След първия гейм във втория сет Надал поиска медицински таймаут. Причината – ужасяващата рана на лявата китка, която го тормози от началото на турнира. След подновяването на играта Рафа продължи да притиска началния удар на Федерер и първият пробив в мача започна да се пече. Логичното се случи в шестия гейм, след който испанецът проби и поведе с 4:2. Това се оказа напълно достатъчно за Рафа да спечели и втория сет – 6:3.

В самото начало на третия сет Надал проби за 2:1 и изглеждаше така, сякаш двубоят вече е приключил. Още в ответния гейм обаче Федерер за първи път в мача стигна до точки за пробив и се възползва – 2:2. Въпреки, че върна бързо изоставането си, Федерер така и не успя да надиграе съперника си.

Надал изобщо не се трогна от изравняването на резултата и продължи с познатата си тактика. В гейм №7 Рафа получи поредния брейк-пойнт, който бе реализиран след щастлива намеса на мрежата, която прати една топка на Федерер в аут. Така испанецът поведе с 4:3, след което до края на мача не допусна изненада.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини