Мануела Малеева дава началото на турнира в Маями



17-03-2014 11:19 | Любомир Тодоров

На 17 март с двубоите от квалификациите започва 30-ото издание на тенис турнира в Маями. Той е от най-високата категория след Големия шлем – „Мастърс 1000“ при мъжете и „Премиер задължителен“ при жените. Общият награден фонд е над 9 милиона долара, а шампионите ще получат чек за по 787 000 долара.

Състезанието във Флорида е свързано и с българския тенис. Първата точка и първият мач в историята на турнира са спечелени от Мануела Малеева. Това се случва на 4 февруари 1985 година в двубоя на софиянката с Ангелики Канелопуло, в който Мануела побеждава  с 6:3, 6:2.

А най-значимата титла за наша тенисистка на двойки е завоювана също в Маями. Магдалена Малеева и Лизел Хубер триумфираха в изданието през 2003 година.
Миналия сезон Григор Димитров записа най-доброто постижение на двойки в мъжкия ни тенис, след като той и Фредерик Нилсен достигнаха до полуфиналите на Крандън Парк.

Но да се върнем към началото на атрактивното събитие, което сега носи името Sony Opеn. Идеята за турнира е на Бъч Бухолц – бивш професионален тенисит, а след това и изпълнителен директор на АТР. През 1980 г. американецът лансира идеята си за двуседмичен турнир за мъже и жени, по подобие на тези от Големия шлем, който да бъде първото значимо събитие за сезона – по това време Откритото първенство на Австралия се провежда през декември.

Компанията Lipton се съгласява да стане главен спонсор на „Зимния Уимбълдън“, като осигурява по 1,5 милиона долара на сезон в продължение на 5 години.
Совалките на Бухолц се увенчават с успех и АТР и WTA дават благословията си за съвместния турнир в щата Флорида, което е революционно решение. Трябва да припомня, че турнирът в Индиън Уелс става комбиниран чак през 1996 година. Първото издание през 1985-а е в Делрей Бийч, на 80 км северно от Маями, и е спечелено Тим Мейът и Мартина Навратилова.

„Някои от топтенисистите и ръководителите бяха скептични. Дори коментаторът Бъд Колинс написа, че няма нужда от още едно комбинирано състезание по това време. Ако нямах подписани договори, асоциациите сигурно щяха да преместят този турнир в календара и той нямаше да е това, което е днес“, смята Бъч Бухолц.

В последните четири издания по над 300 000 зрители гледаха турнира, който се провежда в комплекса „Крандън Парк“ и това го прави сред най-посетените извън Шлема. През 2013 г. публиката беше точно 307 809 човека, а шампиони станаха Анди Мъри и Серина Уилямс.Финалните двубои се състояха на препълнения централен стадион, който е с капацитет за 13 800 зрители.

Точно мачовете за титлата обаче на три пъти са били голямо разочарование за феновете. През 1989 г. Иван Лендъл печели турнира без игра. В нощта преди финала пиян шофьор блъска опонента му Томас Мустер и той прекарва месеци в инвалидна количка. Австриецът все пак става шампион в Маями през 1997 г.
Горан Иванишевич се оттегли в началото на финала през 1996-а, заради схващане на врата и така практически подарява титлата на Андре Агаси. А през 2004 г. Гийермо Кория се отказва още в първия гейм срещу Анди Родик заради болки в гърба. Оказва се, че аржентинецът има камъни в бъбреците.

Икономическият ефект от тенис турнира за Маями се оценява на 380 милиона долара всяка година. Само нощувките в хотелите по време на проявата през 2013 г. са били над 14 000.

С генерален спонсор като технологичния гигант Sony е ясно, че състезанието е сред най-популярните в социалните медии. С над 149 000 лайквания турнирът е най-популярният във Facebook след четворката от Шлема. Състезанието може да бъде следено и в Twitter, YouTube, Instagram и Pinterest. Sony Open и софтуарната компания SAP си партнираха, за да създадат мобилна апликация. Тя предлага освен резултати, снимки и видеа и виртуално триизмерно повторение на всяка една точка. Приложението е разработено за Android и iOS.

Но въпреки всевъзможните джаджи и множеството знаменитости, които ще се появят в ложите в Крандън парк,  през следващите дни, големите звезди си остават тенисистите. Дано „българската следа“ на сестри Малееви бъде продължена от Григор Димитров и Цветана Пиронкова тази година.

Текст: Любомир Тодоров, Медиен директор на Турнира на шампионките на WTA, специално за Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини