Надал пред Tennis24.bg: Дано стигна до четвъртфинал!



04-05-2014 17:42 | Станко Димов

Защищаващият титлата си и трикратен шампион на турнира „Мастърс 1000” в Мадрид Рафаел Надал бе леко притеснен на пресконференцията си днес в „Каха Махика”. Той отговори любезно и подробно на многобройните журналистически въпроси, включително и на кореспондента на Tennis24.bg Златка Замова.

Скромните и дори песимистични изявления преди мач са типични за Рафа, особенно след завръщането му от контузия преди година, след което спечели 10 големи турнира и се върна на върха на световната ранглиста. Поставеният под №1 Надал започва директно от втори кръг срещу победителя от мача Юрген Мелцер -  Хуан Монако, в неговата половина от схемата са още Григор Димитров, Томаш Бердих, Роджър Федерер, Жо-Вилфред Цонга, Анди Мъри и други.


- Какви чувства изпитвате на старта на турнира, какви са усещанията Ви на корта?

- Добре съм, имам два дни още за тренировки, в сряда играя вероятно. Като цяло съм доволен от подготовката си. Случилото се в предишни дни ти помага да приемеш предстоящия турнир по-спокойно. После е важно да покажеш способностите си.

- Последния месец бе труден за Вас, отдавна не бяхте си тръгвали от Монте Карло и Барселона в петък... Успяхте ли да си починете и това ще помогне ли в Мадрид?

- Добре е щом печелиш и имаш импулса да продължаваш успешно да играеш. Когато губиш, идват съмнения... Малко време за почивка не е зле, нуждая се от малко време да пласирам добре топката, да избера къде да ударя топката. Нямам претенции да спечеля по 12 пъти Монте Карло или Барселона, не е нормално. Може би е нормално да загубя 3 четвъртфинала, уникално бе случилото се през последните 9 години за мен. Тук съм, за да се боря и дам играя все по-добре. В момента работя над драстична промяна в детайлите на игра – движението по корта и драйв-а ми да е по-мощен, това ще подобри и бекхенда. Турнирът в Мадрид е много специален за мен, дава ми огромна енергия, радвам се да съм тук отново. Тенисът е проста игра, но е тежък спорт, много мачове се решават с отделни точки. Топтенисистите тренират здраво и е трудно да се защищават титли.

- Загубата Ви на Australian Open бе провокирана от контузия в гърба, която не Ви позволи да тренирате цяла седмица и може би това Ви демотивира...

- Турнирът е вече минало, догодина пак ще опитам да дам максимума там. Загубите те правят несигурен, но в спорта трябва да ги приемеш и да се възстановиш, понякога играеш на лимита на силите си и се удряш в стена. Трябва да преживееш ударите в кариерата си, да внимаваш да не са смъртоносни. В този смисъл в Австралия не беше. Костваше ми малко да възстановя ритъм, въпреки победата в Рио нямах усещания за успешна игра там. Трябваше да лекувам гърба си 12 дни. В Индиан Уелс опитах да спечеля срещу Долгополов, за победи ти трябва продължителност. Първият сет на мача с Ферер в Монте Карло бе изравнен, във втория той бе по-добрият, мисля, че можех да спечеля, но не го направих. Единственото, което работи е да продължаваш и продължаваш и да бъдеш позитивно мислещ.

 -   Кого бихте искали да избегнете на четвъртфиналите в Мадрид - Томаш Бедих или Григор Димитров? (въпрос на Tennis24.bg)

- Дано не ме избегнат мен (усмихва се). Дано стигна четвъртфиналите! Който и съперник да имам в тази фаза ще е добра новина за мен, искам просто да съм на корта!

- Голям почитател на Реал Мадрид сте, довечера ще гледате ли мача им с Валенсия на стадион „Сантяго Бернабеу”  и дали ще ги подкрепяте на финала на Шампионската Лига срещу Атлетико Мадрид в Лисабон на 24 май? (въпрос на Тennis24.bg)

- Да, довечера съм на „Бернабеу”. В Лисабон може би не.

Бел.авт: Познавайки голямата страст на Рафа към Реал Мадрид, със сигурност ще направи всичко възможно да бъде на историческия мадридски финал на „Естадио да спорт” в Лисабон.
 
Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини